Многопрофилната болница в Пазарджик моли за помощ, тъй като не й достига персонал, предаде БНР.

По разпореждане на РЗИ, малко преди 17 часа беше вдигната карантината на отделението по анестезиология и интензивно лечение в лечебното заведение. За да заработи на пълен капацитет обаче е необходимо да се попълни съставът на отделението.

По-голямата част от персонала в интензивното отделение е заразено с коронавирус и в момента 14 медици са под 28-дневна карантина в домовете си. Отделението разполага само с трима специалисти, които вече са изтощени от умора, каза директорът на многопрофилната болница д-р Красимир Темнилов.

"Разполагаме само с тези трима реаниматори и двама доброволци лекари. Вече са се изтощили много тези колеги. Паднал им е имунитетът и ни се затруднява много работата. Търсим колеги анестезиолози, инфекционисти, обикновени лекари, анестезиологични сестри и санитари."

Интензивното отделение на болницата е най-голямото в областта.

Удължиха карантината на интензивното отделение в болницата в Пазарджик

Удължиха карантината на интензивното отделение в болницата в Пазарджик

Има нови положителни проби на още заболели медици

"Помогнете, за да може да заработи интензивното отделение, което е жизнено важно за жителите на областта." - се казва в писмо, разпространено до медиите.

Единият лекар-доброволец е д-р Кристина Дечева, която е пристигнала от Мюнхен. Тя е завършила медицинското си образование там, като е защитила и дисертация в областта на онкологията.

В болницата има още трима доброволци, една медицинска сестра и двама спортисти, които покриват част от санитарните задължения. Недостигът на реаниматори обаче е голям, затова е и апелът за помощ, съобщават от ръководството на пазарджишката болница.