Емблематичните за Пловдив - Пеещи фонтани в Цар Симеоновата градина, фонтанът пред общината, както и нейната сграда ще бъдат осветени в синьо. Инициативата "Освети в синьо" се провежда всяка година на 2 април, като целта й е да се привлече общественото внимание към състоянието аутизъм. По този повод ключови сгради по света се осветяват в син цвят.

Фондация "И аз мога/I can too и създаденият от нея Център за деца с аутизъм "И аз мога" в Пловдив за втора поредна година се включват в световната инициатива за информираност за аутизма "Освети в синьо" / Light It Up Blue", съобщават от центъра.

Доброволци на "I can too" и "Пловдив 2019" обединяват усилия в подкрепа на каузата, за да информират обществото за аутизма и дейността на център "И аз мога".

Центърът за работа с деца с аутизъм и техните семейства в Пловдив е най-големият в страната, който единствен в България прилага успешната терапия Грийнспан Флортайм (The Greenspan Floortime Approach). Практически опит и познания специалистите в центъра черпят от американския експерт Джейк Грийнспан. Тази година той гостува за втори път в България.

От центъра изтъкват, че благодарение на терапията състоянието на много деца се е подобрило. Те имат напредък в три основни насоки - физическа регулация, емоционално развитие и интелектуални познания.

Към центъра ще се създаде благотворителен фонд за подпомагане терапията на деца, чиито семейства са с ограничени финансови възможности, става ясно още от съобщението до медиите.

Във връзка със Световния ден за информираност за аутизма пред НДК в София се организира благотворителен концерт. Кулминацията ще бъде осветяването на НДК в синьо като част от световната кампания Autisum Speaks - Light It Up Blue (Освети в синьо). Тази година кампанията е с мотото "Детската усмивка е над всичко!".

Водещи на събитието по традиция ще са Георги Мамалев, Део, Стефан Щерев, а тази година се включат и Ева Кикерезова и Ники Стойнев.

Кампанията се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев и на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя се организира за шеста поредна година. Сред посланиците на добра воля са кметът Фандъкова, ръководителят на представителството на ЕК в България Огнян Златев и председателят на Българския Форум на бизнес лидерите Ираван Хира.

Организаторите обръщат внимание, че информираността е средство, чрез което можем да променим живота на аутистичните личности и семействата им като създадем за тях по-толерантна и приемаща среда, общество от приятели и хора, готови да помагат.