Притеснително е покачването на смъртността. Това заяви математикът Петър Велков пред Нова телевизия. До дни ще достигнем най-високите стойности, при които взехме тежки ограничителни мерки - това е прогнозата на Велков.

Още през април ще минем 16 000 смъртни случаи, като до четири пъти ще скочи смъртността, смята Велков. 2,5 пъти по-бързо хората стигат до критично ниво на заразата за последните 17 дни. Леталитетът също бързо се е развил. Според Петър Велков това се дължи на британския щам.

26% от жертвите на пандемията са в трудоспособна възраст. Всичко е здраве, смята математикът.

Пораженията върху икономиката ще са по-тежки, ако не вземем навременни мерки. Регионалният подход при прилагане на мерките може да даде резултат, според него, ако се прилага реално. Велков препоръчва мека форма на локдаун, като той е убеден, че неминуемо ще се стигне до затваряне на държавата. Трябва да се премине към дистанционна форма на обучение, по мнението му.

Много е важно тестването, проследяването и контролът, подчерта Петър Велков, според когото това у нас не се случва. Пандемията не се управлява професионално, каза той.