В последните дни медицински лица, работещи в "Пирогов", които са установени с коронавирус са 61. Още 60 пациенти на болницата са заразени в средата. Извършва се преразпределение на етажите - отделя се един етаж изцяло за лечение на служители на "Пирогов", както и един за лечение на заразените пациенти.

79 са пациентите в отделенията за ковид и 75 се намират на апаратна вентилация.

Припомняме, че днес България отбелязва отново безпрецедентни стойности на разпространение на заразата - 29,28% от тестовете са позитивни.

Директорът на болницата Асен Балтов изказа пред БиТиВи притеснението си от предстоящите дни. Ако статистиката със заразяване в страната и в София продължи да се движи така ще стигнем критични стойности. Няма да има кой да лекува заразените граждани. Разпространението вече е дифузно, а не клъстерно както беше доскоро, посочи Балтов.

В момента до 2 ноември са затворени три клиники - гнойно-септичната клиника, неврологията и едната травматологична клиника са затворени, за да могат да поемат пациенти с коронавирус.

Безпрецедентно: 2243 нови случая на коронавирус, 42 жертви

Безпрецедентно: 2243 нови случая на коронавирус, 42 жертви

913 от новозаразените са в София...

Асен Балтов бе категоричен, че всички мерки в болницата срещу разпространението на инфекцията се спазват, персоналът разполага с лични предпазни средства. Следи се нивото на антитела на тези медицински лица, които са изкарали вече инфекцията. "Никой не е застрахован, това не е венерическо заболяване." При последните случаи на заразяване сред медици то е хванато е навреме, увери Балтов, като обясни, че изследванията показват, че докторите са в началото на кривата на заболяването.

В следващите дни обаче "Пирогов" ще брои щетите сред колегите. Ще се прави преразпределение на силите и най-вероятно спешната болница ще търси помощ отвън за лечението на коронавируса.