Съдържанието на химични вещества и микроорганизми в питейната вода в Ямбол е в допустимите стойности и няма нарушение на стандартите. Това е категоричното становище на специалистите от Регионалната здравна инспекция, съобщи БНР.

Преди дни от асоциация „Активни потребители“ разпространиха данни за качеството на водата, като Ямбол е посочен сред градовете, в които има предозиране на хлор и наличие на олово.

„Това, което изписаха и където се цитира Ямбол, категорично мога да заява, е написано некомпетентно и недостоверно.” – коментира директорът на регионалната здравна инспекция д-р Лиляна Генчева.

В двете помпени станции "Ормана" и "Кабиле" се извършва 24-часов мониторинг на остатъчния хлор във водата.

„В помпена станция "Ормана" и "Кабиле", където помпиерите извършват хлорирането на водата с дозаторни устройства, и там е нормално да е малко по-висока, тъй като по-нататък водата се разрежда и при крайния потребител тя е в по-ниски стойности. Категорично мога да заява, че за цялата година и предните години не сме имали отклонение по отношение на тежките метали, нито по отношение на показателя олово.” – допълни д-р Генчева.