21 болни с коронавирус са в болница "Св. Мина" в Пловдив, а лечебницата няма бюджет за лечение на заразени с коронавирус, защото не е отговаряла на изискванията, когато е имало програма за финансиране. Сега тази програма е затворена, болницата няма бюджет и пренасочва легла от други отделения за лечение с коронавирус. Това стана ясно от репортаж на БНТ.

По думите на д-р Павлов в болницата имат консумативи за още 2-3 дни. Търсят лекари, медицински сестри, санитари. 167 лв. дневно е лечението на един болен с коронавирус.

325 нови случая на коронавирус у нас

325 нови случая на коронавирус у нас

Петима души са починали за последното денонощие

По статистика в Пловдив има нови 50 заразени. Вирусът не чака промяна на финансирането на общинските болници, от Регионалната здравна каса са казали, че всяка болница има бюджет и може да надвишава лимит до 5% за сметка на бюджета за следващия месец. Болница "Св. Мина" е общинска. Очаква се общинският съвет да гласува отпускане на бизлихвен заем от 270 000 лева.

Директорът на болницата проф. Петър Петров има покана от шефа на РЗОК. Неговите очаквания са да бъде чут истинският проблем на болницата.

Задълженията на болницата са натрупани заради недофинансиране. Медицинският персонал там е в стачна готовност.

Лимитите на тази болница са определени на база на миналогодишни заработки, които тогава са били слаби, защото това са били лимитите за здравното заведение.

14 са общинските заведения в Пловдив. Това е гръбнакът на здравеопазването там, социалната медицина е основната, каза д-р Калинов.

По думите на проф. Александър Симидчиев днес е вторият по интензивност ден на заразени с коронавирус. Това означава, че болните, които могат да са за интензивно лечение, са повече.

Той отново препоръча дезинфекция, носене на маски и миене на ръце. Според него поне половината от хората не носят маски правилно. т Най-високият риск е в закрити помещения. Истинският проблем е на разстояние под 2 метра.

Силно говорене, викане, пеене са дейности, при които има по-голяма опасност от зараза, обясни д-р Симидчиев.