Не трябва да драматизираме ситуацията със заразените в училищата деца и учители, но трябва да сме отговорни, защото COVID-19 е все пак една респираторна инфекция, а тези инфекции много трудно се ограничават. Това заяви пред БНР заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По нейни думи процесите в училище със започване на учебната година са очаквани, но от нас зависело какъв ще е размерът на щетата.

Христова предупреди, че есента и началото на зимата острите респираторни заболявания ще зачестят. Според нея обаче сега акцентът е върху коронавируса, защото той е по-сериозно заболяване и се очаква да продължи и догодина.

Очаквано било да има заразени в училищата, няма нов пик на COVID-19

Очаквано било да има заразени в училищата, няма нов пик на COVID-19

Да се мисли за коронавирус и при най-малки симптоми, съветва вирусолог

По нейни думи вече сме се научили да спазваме дистанция и да си носим маските, това се правело и от децата. Цялата отговорност пада върху спазване на мерките и занапред от всички, подчерта Христова.

Тя посочи, че това, че децата са преболедували други коранавируси преди, сега им създава кръстосан имунитет към COVID-19 и затова го преболедуват леко.

Христова заяви, че в първите 24 часа не може да се разбере дали детето е заразено с коронавирус или с грип.

Тя посочи, че вече са разработени и ще достигнат и до нашия пазар тестове на достъпна цена - от около 10 лева, с които в домашни условия бързо ще се диференцира кой е вирусът, включително и COVID-19. По нейни думи е важно такъв болен да бъде отделен, независимо с кой от респираторните вируси е заразен.

Според Христова въпросните тестове ще са доста по-надеждни и по-бързи от сегашните бързи тестове. Те ще са достъпни още тази есен и у нас.

Тя поясни, че след преболедуване доказано намаляват антителата при пациентите. Оставал обаче клетъчен имунитет, защото повторните случаи били с много малко симтоми.

Училищата щели да се превърнат в разпространител на COVID-19

Училищата щели да се превърнат в разпространител на COVID-19

Това мнение изрази д-р Александър Симидчиев