Тестовете на системата за пръстовия идентификатор вървят добре и са показали, че отчитането на всяка процедура след първоначалната регистрация отнема по-малко от 30 секунди. Това обясни пред БиТиВи главният експерт от НЗОК Мартин Банков. Той не знаел защо повечето от лекарите са против използването на тази система. Предполага, че може би битуват някакви митологии сред обществото.

Припомняме, че пет болници започнаха пробно да регистрират пациенти с биометрични данни. Системата обаче не се приема еднозначно от всички. Много лекари са против системата, тъй като се опасяват, че тя допълнително ще затрудни работата им.

В столичната болница „Света Анна” е установено, че първоначалната регистрация отнема по-малко от минута. Въвеждат се име, ЕГН, по желание – и телефон, на който да идва информация за всяка извършена манипулация.

Самият пръстов отпечатък няма нищо общо с това, което се дава в полицията. В болницата той представлява уникална стойност, генерирана от данните на ръката.

Сестра Светла Колева смята, че регистрацията протича по-бързо.

Първите 24 часа на новата система не били показали нищо сложно в нея, смята началникът на отделението по хирургия доц. Радионов. По неговото мнение винаги било добре да има адекватен и пълноценен контрол.

Част от общопрактикуващите лекари обаче не са на това мнение. Д-р Гергана Николова, която от 16 години е джипи, не смятала, че има неин колега, който да е съгласен с тази система. Нямало неин колега, който да смята, че с въвеждането на пръстовия отпечатък ще има някакво улеснение в лечебните заведения, било то в болнична или доболнична помощ, обясни Николова.

Тя прогнозира, че опашките пред кабинетите ще стават по-големи и хаосът ще става по-голям. В сегашния си вид системата не давала никаква допълнителна информация за здравето на пациента. Въвеждането на пръстовия отпечатък не се одобрява и от Българския лекарски съюз.

Д-р Гергана Николова поставя въпроса какво ще се случи, ако пациентът не пожелае да даде отпечатък – не може да го накара и трябва всеки път да се попълват декларации за отказ.