Под 1% са денонощните аптеки от всички аптеки в страната, съобщава БНР. Точният брой обаче не се знае, защото не се води регистър.

Около 40 са аптеките в Смолянска област. Дори в областния град обаче никоя не работи денонощно, а само една не затваря до 22.30 часа. В редица планински село изобщо няма аптека, а местните - основно възрастни хора, които не могат да пътуват, са принудени да се снабдяват с лекарства от общинските центрове чрез кметовете на селата.

Според аптечния бранш проектът за изменение на Закона за лекарствените продукти съдържа твърде разнопосочни промени в над 15 закона, поради което има опасност детайлите да не бъдат догледани.

Аптеките ни не са готови за денонощен график, убедени фармацевти

Аптеките ни не са готови за денонощен график, убедени фармацевти

Да има мораториум за откриване на нови аптеки

Председател на пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева одобрява идеята за осигуряване на денонощни аптеки. Тя обаче не е съгласна, че това трябва да се случи в София, но не и в останалата част от страната.

България не е София, навсякъде всички пациенти са равни и те трябва да получат равен достъп до медицинско обслужване и медикаменти, категорична е Георгиева.

Според нея вместо санкции трябва да има стимулиране за отваряне на денонощни аптеки, тъй като разходите са големи. По нейни думи това може да стане чрез общините. Общината трябва да осигури денонощна аптека на своето население - да осигури заплата на магистър фармацевт, да осигури охрана, посочи Георгиева.

Тя не одобрява предложението да има дежурни аптеки по график - според нея те трябва да бъдат стационарни.

Георгиева изрази мнение, че това, което пречи да се случи реформа у нас, е наличието на лобизъм в здравеопазването. Тя е категорична, че единственият начин да се намалят злоупотребите в здравеопазването са електронните здравни карти.

Интернет платформа показва къде е най-близката аптека

Интернет платформа показва къде е най-близката аптека

В системата има информация и за денонощни дрогерии