Българският лекарски съюз и Надзорният съвет на НЗОК са подписаха Анекса към Националния рамков договор 2020-2022 за медицински дейности. Това съобщават от пресцентъра на съсловната организация. Предстои анексът да бъде публикуван в Държавен вестник, след което ще влезе в сила.

Припомняме, че предишен анекс бе подписан през април месец тази година и той засягаше преди всичко увеличението на заплащането на медицинския персонал, което обаче бе оспорено по съдебен път.

От БЛС изтъкват основните моменти от допълнението към НРД:

  • дава се възможност на лечебните заведения да сключат договор с Касата за такава структура на леглата, с каквато са работили по време на Ковид вълните, в рамките на общия брой на леглата в болниците, но не повече. Това е мярка в изпълнение на стратегията на МЗ за привеждането в готовност на системата за посрещане на евентуална вълна на епидемията и се гарантира лечението на усложнените пациенто с COVID-19.
  • здравноосигурените лица пък ще могат да си поставят ваксина срещу COVID-19 при всеки общопрактикуващ лекар.
  • лечебните заведения за болнична помощ, които със заповед на министъра разкриват ваксинационни кабинети за имунизация срещу COVID-19, ще получават заплащане за тази дейност.
  • лекарите ще могат да издават на пациентите електронни направления за безплатни антигенни тестове за COVID-19.
  • увеличават се цените на клиничните пътеки за лечение в интензивно отделение на пациенти с COVID-19, като цената на Клинична процедура 3 от 550 лв. става 700 лв. на ден за пациенти с коронавирус, а Клинична процедура 4 - от 250 на 300 лв. на ден.
  • С Анекса ще влязат в сила и промените в Наредба 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията, които включват разширяване на пакета от дейности поети от НЗОК за деца, бременни жени и хора над 18 годишна възраст, както и за някои специфични групи като лица в риск от злокачествено новообразувание.

Ръст има и в цените на детските кардиохирургични пътеки. Осигурява се феталната морфология при бременност, ехографията на млечна жлеза, тест за поносимост при прилагане на анестезия.

Частните болници се оплакват, че НЗОК ги притиска да връщат ковид подпомагането

Частните болници се оплакват, че НЗОК ги притиска да връщат ковид подпомагането

Карали ги да се откажат от надлимитната си дейност, натрупана заради орязаните бюджети