От здравния синдикат в КНСБ продължават преговорите в болниците за достигане на договорените в колективния трудов договор (КТД - 2022 г.) условия. Това гласи съобщение от КНСБ по повод Определениe на Върховния административен съд (ВАС) Трето отделение от 15 юли 2022 г. за минималните работни заплати на лекарите.

"Там, където преговорите не са ползотворни, да предприемем местни протестни действия. В случай че 5-членният състав на ВАС потвърди определението на 3-членния, сме готови да организираме национални протестни действия за защита на възнагражденията на медицинските специалисти в лечебните и здравните заведения.", се казва в позиция на синдиката.

Изпълнителният съвет на ФСЗ-КНСБ остро осъжда определение на ВАС - Трето отделение, спиращо действието на промени на НРД от 29 април 2022 г., касаещо задължителния характер минималните работни заплати по категория персонал, съгласно Колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".

Отказът на работодателите да изпълнят договорените минимални работни заплати в условия на растяща непрекъснато инфлация, повишаващи се цени на енергоносители, горива, основни продукти, храни и др. е проява на липса на отговорност към персонала в съответните лечебни заведения за болнична помощ. Ниските основни възнаграждения водят до демотивация на медицинските специалисти, което от своя страна води до влошаване качеството на медицинските услуги и всичко това е за сметка на пациентите, категорични са синдикатите. 

Те изтъкват, че средната цена на клинична пътека е повишена с 25% от 1 май 2022 г. При тези ниски възнаграждения и демотивиран персонал трудно ще се справим с поредната вълна от COVID-19, предупреждават здравните синдикати.

От Националното Сдружение на Частните Болници се оправдават, че решението на ВАС по жалби на Национално Сдружение на Частните Болници, МБАЛ ''Сърце и Мозък" и Сдружение на общинските болници, с което спира изпълнението на 5 параграфа от Анекса от 29.04.2022г. към НРД 2020-2022 г. било тълкувано неясно в медиите. 

Масово този акт на ВАС беше отразен като "Съдът спря повишаването на заплатите в болниците", пишат от частните болници. Оправдават се, че водещата причина за оспорването била "недопустимото поведение на държавата, заложила клаузи, водещи до масов фалит на болници и оттук до невъзможност за изплащане на тези заплати и оказване на болнична медицинска помощ на пациентите".

За да обяснят как заплатите на лекарите щели да фалират частните болници от ръководствата им изтъкват следните мотиви:

- 20% до 100% увеличение на заплатите;

- 200% до 300% увеличение на цените на енергоносителите;

- 12% до 15% увеличение на цените на стоките и услугите, които болниците ползват;

- 25% увеличение на цените на клиничните пътеки, амбулаторни и клинични процедури, което при досегашните лимити автоматично означава 25% намаление на обема дейност.

Срещу това щяло да има само 10% увеличение на бюджета за болнична медицинска помощ, респективно на бюджетите на болниците спрямо 2021г.

Я"сно е, че това уравнение няма решение. Или ако има, то е умишления фалит на болници, чиито управители биха носили и наказателна отговорност за не предотвратяването му", пишат от частните болници, в някои от които се таксува и престоят на родител, придружаващ болно дете.

От частните болници изтъкват и мотивите на съда, че "фиксираните лимити за болниците не им позволяват да компенсират по-високите разходи за възнаграждения с увеличаване на дейността си, но им създава задължение да поддържат количеството и качеството на медицинската услуга"

От частните болници оспорват и забраната за извършване на надлимитна дейност, като болниците, позволили си такава дейност след 31.03.2022г. трябва да я компенсират със средствата, получени за работа при неблагоприятни условия, свързани с обявената извънредна епидемична обстановка.

"При определяне на фиксирани лимити за болниците, последните нямат възможност да компенсират по-високите разходи за възнаграждения с увеличаване на дейността си. Напротив, в оспорените разпоредби освен отказ да се заплатят тези разходи е предвидена и санкция при превишаване на определените лимити (което реално означава санкция при обслужване на повече пациенти), изразяваща се в компенсиране с размера на средствата, изплатени за работа при неблагоприятни условия, свързани с обявено извънредно положение, съответно извънредна епидемична обстановка", пише съдът.

"Така сектор "Здравеопазване" става единственият у нас, в който болниците и медицинските центрове трябва да връщат парите, получени за работа в условия на епидемия от Ковид 19. Като награда, че изнесоха борбата с пандемията на гърба си. И че много техни служители изгубиха живота си в нея. Затова подкрепяме Определението на ВАС за спиране действието на тези клаузи", пишат от частните болници.

Мениджърите на частните болниците не подкрепят лимитирането на болничната медицинска помощ в ущърб и за сметка на пациентите и изпълнителите й. Те са и против необоснованата и обидна дискриминация на сектор "Здравеопазване", както и против административното регулиране и уравниловката на заплатите в болничното здравеопазване.