Агресията над медици трябва незабавно да бъде преустановена. Това се казва в позиция на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова за проявената срещу медиците от Фелиала на Спешна медицинска помощ (ФСМП) в Самоков агресия.

"Случаят в Самоков за пореден път ни напомни, че трябва всички заедно активно да работим за възстановяване на доверието между лекари и пациенти, преди безвъзвратно да сме го загубили, а с него и тези, които са останали в България, за да ни лекуват", категорична е министър Сербезова.

Повдигнаха две обвинения на биячите на спешни медици в Самоков

Повдигнаха две обвинения на биячите на спешни медици в Самоков

Двамата мъже признаха вината си

"Неразбираемо е в едно развито общество да има лекари, барикадирани зад врати, за да се бранят от нападения. Неразбираемо е да виждаме разочарованието в очите на медици, които са направили всичко по силите си, за да спасят човешки живот, а отплатата, която получават за труда си, да е юмруци. Неприемливо е, че тази агресия се повтаря години наред и ние като общество не можем да се справим с нея. Острите позиции, с които всеки път осъждаме подобно поведение отдавна не са достатъчни, те не стигат до тези, които посягат или търсят саморазправа", се казва в позицията й.

Министърът е категорична, че агресията и насилието не са допустими под никаква форма. "Те не решават проблеми, а само създават такива. На това трябва да бъде сложен край и ние като общество трябва да намерим трайно решение", пише Сербезова.

Двама в ареста за нападението над медици в Самоков

Двама в ареста за нападението над медици в Самоков

Били са задържани общо петима, трима от тях са освободени

Има държавни органи, които проверяват качеството, обема и навременното оказване на медицинска помощ. Точно те трябва да бъдат сезирани при съмнение как е лекуван наш близък. Министерството на здравеопазването следи проверките да бъдат обективни, като за това ръководният екип на институцията се ангажира лично, пише министърът.

Тя припомня, че Министерството на здравеопазването има действащо споразумение с Прокуратурата за бързо докладване на случаи за посегателства срещу медицински специалисти, служители на ЦСМП или служители на лечебни и здравни заведения. В Наказателния кодекс изрично са предвидени наказанията за посегателство над медицински специалисти. Но явно това не е достатъчно, за да се сложи край на саморазправата с медици, изтъква Сербезова.

50 роми атакуваха Спешното в Самоков

50 роми атакуваха Спешното в Самоков

Били агресивни след смъртта на мъж

Тя ще настоява за по-бързи съдебни производства и за ефективни присъди, за да покаже, че институциите са на своето място и осигуряват справедливост за хората, избрали за свой професионален път опазването на живота и здравето - на всички нас.