Подписването на Националния рамков договор между Здравната каса и Лекарския съюз остава под въпрос.

На състоялата се днес среща между БЛС и Надзорния съвет на НЗОК не е постигнато споразумение по финансовите параметри, които двете страни отстояват.

Лекарският съюз настоява да бъдат осигурени 34,624 хил. лв. повече, които ще гарантират по-добър достъп и по-качествено обслужване на пациентите в извън болничния сектор. Това обхваща всички звена – първична и специализирана помощ, както и медико-диагностична дейност.

Предвид цялостната концепция за реформиране на системата и изнасяне на тежестта от болнична в извън болнична помощ, БЛС смята, че е крайно необходимо осигуряването на достатъчно средства, насочени само за медицинска дейност, /профилактика, диспансеризация, достатъчно направления за лабораторни изследвания, образна диагностика и т.н./.

В този аспект, сумата от 34,624 хил. лв. е решаваща за по-нататъшното лечение на пациентите, както и за това да се облекчат болниците от ненужни хоспитализации, заявяват от Българския лекарски съюз.

От Касата смятат, че ще се преразходват средствата от бюджета на фонда, ако се отделят повече пари за изънболнична помощ.

Друга причина рамковият договор да не се подписва е разпределението на парите от резерва на касата. 

Новият Национален рамков договор може да не се разпише, щом парите за направления, изследвания и образна диагностика няма да са 62 милиона лева в повече, каза председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев, цитиран от БНР.

100 милиона от резерва ще се насочат за лекарства, като частта в бюджета е около 909 милиона, което е 2/3 само от болничната помощ за дейности.  

„Ако извадим цената на лекарствата, които Здравната каса плаща пак на индустрията в болничната помощ, то това съотношение ще дойде едно към едно. Ние не можем да бъде съгласни”, заявява още Грозев.

Окончателно решение за подписване на рамковия договор ще вземе Съборът на БЛС, който ще се проведе на 26-27 февруари т.г.