Мотивите за закриване на НОЩ не са тези, които бяха декларирани от правителството, вероятно - идеята е да се разхвърли НОЩ и да се създаде хаос, отговорността да е на друг, не на ГЕРБ. Това заяви пред бТВ бившият здравен министър Мими Виткова.

От своя страна д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и част от НОЩ, смята, че щаб трябва да има, докато има действащ премиер и правителство. "Не трябва да бъде разформирован, защото си имаме и премиер, и правителство, което до съставянето на ново ще трябва да оперира, защото има епидемия. Това, че има политически промени и избори, не отменя епидемиологичната обстановка", категоричен е той. Брънзалов не смята, че политически разигравания влияят и е категоричен, че на заседанията на щаба няма политика.

418 нови случая и 1441 излекувани от коронавирус за последното денонощие

418 нови случая и 1441 излекувани от коронавирус за последното денонощие

57 болни починаха, а 1 227 души бяха ваксинирани

Мими Виткова добави, че "хаосът в здравната система е факт, особено последните уволнения на директори и назначаването на никому неизвестни юристи ще доведе до допълнителна дестабилизация на системата"."Не може, когато заболеваемостта и смъртността растат, да разхлабваш мерките. На обществото трябва да се обясни, че тези мерки ще бъдат наложени поради някакви причини", обясни още Брънзалов.

Коментирано бе и защо е подписана заповедта за закриването на НОЩ на 26 февруари и дали са ефективни решенията. Виткова смята, че "това е юридически казус, но добави, че това само потвърждава тезата, че целта не е следващото правителство.

Брънзалов добави от своя страна, че в НОЩ участват лекари, в чийто професионализъм не се съмнява и е категоричен, че са действали само в посока лечение на всеки един пациент. Дали д-р Александър Симидчиев ще е председател на НОЩ, Брънзалов отговори, че не му е известно.