Във връзка с вчерашната оставка на здравният министър проф. Петров, проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Св. Екатерина", се изказа в негова защита пред НоваТВ. "Цялата работа ми се струва до голяма степен скроена, цялата. 100 на 100 има нарушени интереси".

"Ценните хора не са чак толкова много, а ние правим всичко възможно да ги очерним. Твърдя, че има нарушени интереси - 100 на 100. Например във фармацевтичната индустрия би могло да бъде", заяви проф. Начев. "Подготвяха се промени в договорното начало, промени в търговете за лекарства. Подготвяха се правила за контрол на качеството на медицинската дейност, каквото още няма в България", коментира професор Начев.

Здравният министър подаде оставка

Здравният министър подаде оставка

Борисов я прие

Оставката на министър Николай Петров коментира и директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов пред БНТ. Определя го като "неприятно събитие, той беше поел инициатива за обща информация за случващото се в болниците, да изготви проект как да се закупуват продукти, медикаменти, надявам се да има последователност. Като директор на болница се надявах да има ясното за възнагражденията на лекарите и медицинските сестри".

Българската политика придоби доста водевилен характер с някои скорошни конгреси и изпълнения, а сега виждаме една оперетна сцена, коментира пред БНТ проф. Михаил Константинов, който заедно със социолога Татяна Буруджиева обсъди изминалите конгреси и оставката на здравния министър.

"Проф. Николай Петров е една от най-уважаваните личности в гилдията. Възможно е той да е настъпил нечий интереси. Единството, в което го обвиняват, е, че той е спазил закона. Ако критерият е най-ниска цена, фирмата трябва да бъде избрана, другото е нарушение на закона", смята проф.Михаил Константинов

"Не мога да разбера защо ГЕРБ си го причинява това с тези министри на здравеопазването. Тези действия не са от вчера и онзи ден. Изборите на министри са тежко погрешни, те винаги създават проблем, дори когато си изкарват мандата", коментира Татяна Буруджиев.

Според нея да бъдеш лекар е едно, но да си министър е да виждаш проблемите в здравеопазването. За подаването на оставка, тя каза, че това е морална постъпка и поздрави бившият министър. По думите на Буруджиева проблемите в здравеопазването са много и не е нормално като най-бедна държава да плащаме най-висок процент в здравеопазването. Според нея трябва да се реши и какво да се направи със социалните осигуровки и помощи.

До две седмици ГЕРБ решават дали сменят здравния министър

До две седмици ГЕРБ решават дали сменят здравния министър

За Цветанов законът е спазен, а Горанов вярва на проф. Николай Петров

Финансовите траншове от ВМА към фирма на близък до директора ѝ са нещо нормално при сегашния модел на управление на здравната система и на държавата, коментираха председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и бившият шеф на "Пирогов" доц. Спас Спасков пред БТВ.

"Това говори за модел на управление. Хасково, Добрич - така е структурирано нашето управление. Хората участват в политиката, за да получат келепира и, ако не получат келепира, се сърдят", посочи Кацаров.

"Всички ние се фиксираме върху началото на целия процес - ще проведем конкурси без да проследяваме резултатите от работата", коментира доц. Спасков.

Двамата медици са на мнение, че прекомерната намеса на държавата създава предпоставки за корупция и трябват стъпки в противоположната посока. Искат премахване на монопола на НЗОК и влизане на частните здравни фондове, които по-добре контролират ресурса си, премахване на лимитите и налагане на нови и адекватни стандарти за дейностите. И всичко това, да бъде с възможност за пряк контрол от страна на потребителя.

"Днес берем плодовете от политиката на Петър Москов. Това, че имаме 780 млн. дългове на болниците, това, че имаме 400 млн. реекспорт и болниците са оставени без животоспасяващи лекарства", коментира Кацаров.

На въпрос какъв трябва да е новият здравен министър, доц. Спасков коментира, че "който и да е, трябва да има изключителна политическа подкрепа. Това да е политическо лице в никакъв случай не е лошо решение, едно политическо лице може да създаде добър консултативен екип от специалисти".