Медицинската помощ е свръхсъсредоточена в няколко големи града. Това заяви пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Михаил Околийски.

Той посочи, че само в София има 70 болници - колкото в цяла Австрия.

България била на първо място в Европа по брой хоспитализации на глава от населението.

Околийски отбеляза, че за миналата година само половината болнични легла са били използвани, тоест половината легла са напълно излишни.

Огромна част от дейностите се извършвала в болници, без изобщо да трябва да е там.

Според Околийски трябва да има преструктуриране, тъй като има и "тотален глад за друг тип услуги".

Меджидиев: От здравеопазването зависи нашата национална сигурност

Меджидиев: От здравеопазването зависи нашата национална сигурност

Болничните заведения осезаемо ще усетят промяната с проектoбюджетa на Здравната каса за тази година

По негови думи в бюджет за шест месеца не може да се правят революционни промени. Било обаче факт, че разходите за първична, извънболнична помощ са увеличени с най-голям процент.

Зам.-министърът посочи, че парите за асистирана репродукция се удвояват, има ръст и при прегледите, касаещи майчиното и детско здравеопазване.

По негови думи към момента личните лекари не са особено мотивирани да са проактивни и да търсят пациентите си за профилактичните им прегледи. Това трябвало да се промени.

Комуникацията трябва да е двустранна - "хората да разберат, че тези прегледи не са само проформа, за да се отбие номерът", настоя Околийски.

Леглата в болниците се увеличили с 216 през 2022 г.

Леглата в болниците се увеличили с 216 през 2022 г.

Това показва статистика от НСИ

Той обаче отбеляза, че в последните години това е било "тотално занемарено", хората са били оставени сами на себе си и няма положителен ефект за здравето на нацията.

Околийски даде пример с продължителността на живота на мъжете у нас, която е най-ниска в цяла Европа.

Той посочи, че се обмислят санкции за непровеждане на профилактичните прегледи, както и мотивация за изпълнението им - например освобождаване от определен брой здравни вноски.