Асоциацията на помощник-фармацевтите у нас се противопостави на предложението на Лекарския съюз денонощните магазини да могат да продават лекарства, които се отпускат без рецепта.

Te настояват за среща с министъра на здравеопазването и за законодателни промени.

В същото време, в някои от малките населени места у нас, липсата на аптеки продължава да е проблем.

Допреди няколко години в пловдивското село Трилистник е имало аптека, но после фармацевтът напуснал. Сега хората са принудени да пътуват до града за лекарства. Помещението с лиценз за аптека в здравната служба е общинско, отдава се под наем на минимална цена, но няма желаещи.

От Асоциацията на помощник-фармацевтите искат среща със здравния министър и настояват да се върне моделът, действал до 2011 г., когато в малките населени места като Трилистник помощник-фармацевтите можели да обслужват аптека.

Селата имаха аптеки и тези аптеки не бяха обявени за денонощни, но понеже колегите помощник-фармацевти живееха, болшинството 80%, в селата, населението реално имаше денонощно обслужване. За тях не беше проблем в 12 или 1 часа през нощта, когато се наложи, да отидат да звъннат на колегата и те с абсолютно доверие да отидат да отворят обекта и да дадат каквото е нужно. Това беше за нас един успешен модел, който беше затрит буквално и бих казала изпуснахме питомното, сега тръгваме да гоним дивото, обяснява Лилия Петрова, председател на Асоциацията на помощник-фармацевтите. 

В Асоциацията на помощник-фармацевтите вече има получени много писма от кметове на малки населени места, които молят за съдействие за разкриване на аптеки по селата.