Този етап няма да се отварят детските градини, като се наблюдава обстановката в други държави - например Дания, където вече 10 дни са отворени и няма отражение върху епидемичната обстановка, но например в Германия се отчита такава. Оперативният щаб работа по доизясняване на правилата за работа и живот в условията на COVID, каза Венцислав Мутафчийски.

За щастие у нас продължава клъстерното разпространение на болестта, откриваме висок процент от контактни лица от първи ред, което позволява маркиране и ограничаване на заразата, обясни Мутафчийски и допълни, че това дава шансове за по-нормален живот.

Шефът на Оперативния щаб обаче подчерта: Това не е връщане, това е новата нормалност, в която никой не говори за отпадане на физическата дистанция.

Той коментира и критиките, че при двама заразени е била въведена извънредна ситуация, а сега при над 2000 мерките са много по-малко строги така: Когато бяха двама души, никой не беше чувал за коронавирус. Самите хора, ние нямахме никакви навици какво да правим. Сега и малките деца знаят, че трябва да си мият ръцете, да не пипат безразборно и да си слагат ръцете в устата, да не се прегръщат и гушкат. Това изискваше време и тези два месеца това е спечелено време."

Според оценката на Мутафчийски целите на щаба са изпълнени - постигната е ситуация на ниска заболеваемост, болниците са укрепени, персоналът е обучен, изработените са протоколите, знае се как се действа.

На въпрос няма ли манипулация с броя на починалите и причината, която се обявява за смъртните случаи, Венцислав Мутафчийски определи като гавра с паметта на починалите и с техните близки твърдението, че у нас няма нито един починал от коронавирус, а само от придружаващите заболявания. Шефът на ВМА заяви, че лично е готов да съдейства на всеки, който желае да влезе като доброволец във болницата и да види какво е състоянието на пациентите в инфекциозното отделение. "Няма да работи - само да гледа: това е продължително, тежко боледуване и болните не могат да преодолеят всичко, което им се стоварва от коронавируса." Венцислав Мутафчийски подчерта, че медицината се бори за живота на всеки един и заболелите от коронавирус, въпреки всичките си придружаващи заболявания, биха могли да живеят, според стандартите на съвременната медицина, години още.

Освен това по темата за придружаващите заболявания, Мутафчийски посочи, че в България има над 800 000 души с хипертония.

На въпрос за туризма това лято, Венцислав Мутафчийски посочи, че ЕК препоръчва разговори между държави с реципрочни мерки и еднакво развитие на епидемичната обстановка, както и разговори на регионален признак. Все още остава обаче препоръката за автомобилен туризъм. За авиопревозите се обмисля да се въведе изискване да се инсталират климатични инсталации каквито използват болниците, с т.нар. хепафилтри. Това изисква капиталовложения и конкретните изисквания не са предмет на работа и правомощия на щаба, обясни Венцислав Мутафчийски.