Бившият директор на болницата в Дупница Росен Тимчев е бил назначен на поста, след като представил фалшифицирана диплома. Това показва разследването на bTV.

Росен Тимчев е бил познат на прокуратурата и с други измами и фалшификации. Той е фалшифицирал и други документи - например документ за платена гаранция. Тимчев е съден за хулиганство и срещу него има висящо досъдебно производство.

Росен Тимчев става директор на болницата в Дупница през март 2016 година. След неговото напускане болницата остава със съмнителни договори и увеличени задължения.

Фалшифицирането на дипломата на Тимчев е било установено през месец август миналата година след проверка от страна на Изпълнителната агенция "Медицински одит".

Тимчев е осъждан за подбуждане към хулиганство, но е освободен от наказателна отговорност. Той се разминава само с глоба от 1 000 лв. Делото срещу него се води, защото той е сред участниците в "кървавите боеве" през месец януари 2009 година, когато се провеждаха протестите срещу Тройната коалиция пред сградата на Народното събрание.

По информация от Районната прокуратура в Дупница срещу Тимчев има и висящо досъдебно производство за друго престъпление.

Освен съмнителното назначаване на Тимчев за директор на болницата в Дупница, злоупотреби излизат наяве и в самите практики на здравното заведение.

През 2016 година, когато именно Тимчев е директор на заведението, центърът за хемодиализа към дупнишката болница е бил закрит. След закриването на центъра Тимчев решил да направи бартер - дал два апарата за хемодиализа срещу ремонтирането на покрива на сградата на болницата. Документи обаче показват, че след сключването на договора ремонт на покрива не е правен.

Фирмата, която сключва бартерния договор с Тимчев ("Ауто Леон"), от своя страна продава апаратите за хемодиализа на Троянската болница за сумата от 10 000 лева. Към момента на продажбата на апаратурата фирмата не е имало разрешително да тъгува с такъв вид стока.

Болниците в Ловеч, Стара Загора и Дупница - в най-лошо състояние

Болниците в Ловеч, Стара Загора и Дупница - в най-лошо състояние

Болници се нуждаят от ефективна работа и добра организация според Петров

Междувременно болницата в Дупница продължава да затъва в дългове. Заведението остава и без ремонтиран покрив.

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Николай Петров заяви, че болницата има дългове в размер на над 1 млн. лева. По думите на Петров разкритията около Тосен Тимчев са срамни.