Болницата в Ловеч, Университетската болница в Стара Загора и болницата в Дупница са едни от най-задлъжнелите и намиращи се в лошо състояние болници. Това посочи пред bTV министърът на здравеопазването Николай Петров.

"Министерството не е в режим на спасяване", обясни Петров. По думите му тези болници са общински и те са приоритет на съответния общински съвет. "Министерството на здравеопазването подпомага както може и както е предвидено. Основно за една болница като тази в Дупница е ефективната работа и добрата организация", допълни Петров.

Според проф. Петров в страната има още такива болници. Много от тях са натрупали сериозни задължения и дългове. Само болницата в Дупница има дългове от над 1 млн. лв. Министърът посочи и че по този въпрос е провел среща с директорите на общинските болници.

Областните болници да харчат рационално, призова министър Петров

Областните болници да харчат рационално, призова министър Петров

Да преразгледат външните договори, които излизали "най-солено"

"Чрез тези болници държавата изпълнява задълженията си към здравеопзването на обществото", поясни Петров и допълни, че общинските болници се субсидират по методиката на здравното министерство. По думите му се обсъжда и стратегия за управление на лечебните заведения, която да бъде факт до края на тази година. Петров заяви и че работещите в тези болници нямат вина за състоянието им. Въпреки това всички служители са застрашени от евентуален фалит на заведенията.

Лекарите ни - разчекнати от работа, смачкани и обругавани

Лекарите ни - разчекнати от работа, смачкани и обругавани

Рибата се вмирисва откъм главата, коментира министър Николай Петров

Относно предвидените промени за превенция на физическото насилие срещу лекарите Петров коментира, че случите на агресия срещу медиците са излезли от контрол. "Започнахме да се излагаме като общество", отсече министърът. Според него се излагаме, защото физическото насилие далеч не е отправено само към медиците, а и към учителите, между децата и подрастващите и други.

В този контекст предвидените мерки за справяне с агресията срещу лекарите и спешните медици били наистина необходими. Въвеждането на звуков паник бутон в екипите на спешна помощ ще осъществява директна връзка с охранители или полиция. В градовете ще има районни прокурори, които също ще се занимават с това.

Обещаха гласови паник бутони да пазят екипите на спешна помощ

Обещаха гласови паник бутони да пазят екипите на спешна помощ

И бързи досъдебни производства при агресия срещу медици

По думите на Петров на вчерашната среща с главния прокурор Сотир Цацаров се е стигнало до извода, че има нужда от това районни прокурори да бъдат на разположение на болничните заведения с пряка връзка, за да може в случаите на насилие да се предприемат бързи действия и деянието да завърши с присъда. Въпреки предвидените мерки за справяне с проблема, Петров призова медиците да бъдат внимателни и дипломатични.

Здравният министър коментира и проблемът с напускането на младите медици. По думите му напоследък се наблюдава обратна тенденция - все повече млади медици решават да останат в България и да не напускат границите на страната ни. "Младите лекари искат просто да го оставят намира, за да могат да си вършат работата. Има процес на забавяне на процеса на напускане. Дай Боже тази тенденция да се запази", посочи Петров.

Все повече млади лекари остават в България според здравния министър

Все повече млади лекари остават в България според здравния министър

Заплатите на лекарите се надграждали. Само базовите заплати били ниски

В заключение той коментира и положението, което е заварил в здравното министерство след министрите Петър Москов и Илко Семерджиев. Според него бившият здравен министър "Москов е свършил добри неща". Относно инвестицията на близо 1 млн. лв. в системата за пръстов идентификатор Петров посочи, че Москов е вървял в посока повече контрол и превенция на злоупотребите и финансовите течове от болниците. "За съжаление нямаше достатъчно време да отчете резултат. Ако имаше шанс да продължи още 6 месеца, щеше да има резултат."