Здравно министерство осигурява гласови паник бутони за всички екипи на спешна помощ.

Гласовите паник бутони за всички екипи на спешна помощ и бързото съдебно производство са част от съвместните мерки на властите за справяне с агресията над медиците. Те бяха договорени по време на среща при главния прокурор Сотир Цацаров. В срещата участваха вътрешният министър Валентин Радев, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и ръководителите на най-големите болнични заведения на територията на София.

Спешните медици протестират срещу агресията на пациенти

Спешните медици протестират срещу агресията на пациенти

Обещаните паник бутони липсват

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров заяви след срещата, че всички мобилни екипи ще бъдат оборудвани с паник бутони и джипиес системи и възможност за гласова връзка с охранителна фирма или полицията.

За тази година регистрираните форми на насилие над медицински екипи са 52. "Определено това не е сто процента от действителността. Около половината от тях са чиста физическа агресия", обясни здравният министър.

Прокуратурата от своя страна ще изпрати указания до всички районни прокуратури за определяне на нарочен прокурор, който осъществява връзката с управителните на болничните заведения, в които има спешни приемни центрове. Главният прокурор посочи, че прокурорите следва да образуват бързи производства.

Той увери, че ще бъде актуализирано споразумението между Министерството на здравеопазването и прокуратурата за създаване на механизъм за директна връзка между отговарящ прокурор от състава на всяка прокуратура и управител на болнично заведение и териториално поделение на МВР, за да може по най-бързия начин да се обезпечи реакцията на органите на реда при посегателства срещу медицински специалисти.

Спешните медици хоспитализирали пациент, за да избегнат побой

Спешните медици хоспитализирали пациент, за да избегнат побой

Случаят не е бил спешен

Цацаров обясни, че целта е да се създаде механизъм между болница, прокуратура и Министерство на вътрешните работи със съответните териториални поделения, който механизъм да обезпечи незабавната реакция при случаите на посегателства над медицинските екипи.

"Не мога да приема тезата изцяло, че репресивната или тежката наказателна политика е единственото средство за превенция срещу такива посегателства", коментира още Цацаров и допълни, че няма нужда от законодателни промени.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че МВР ще има ангажимент да направи обследване и да изготви предписания за всички лечебни заведения, в които има спешна помощ. Предписанията ще бъдат свързани със сигурността с оглед разположението на видеокамерите, осигуряването със служители от охранителна фирма, наета от лечебното заведение и др. "Управителите на лечебните заведения ще имат грижата всичко това, което им е предписано, да намерят средствата и да го изпълнят", коментира Радев.

Българските лекари казаха "Не на насилието"

Българските лекари казаха "Не на насилието"

Всеки трети лекар е бил жертва на насилие

Според справката на прокуратурата, представена от Сотир Цацаров, през 2014 г. са били образувани 5 досъдебни производства за посегателства срещу медицински специалисти и по повод изпълнение на тяхната служба. Осъдени са четири лица, от които един ефективно, един условно, един на пробация и един с глоба.

Според данните през 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, осъдено е едно лице. През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства и са осъдени са четири лица, от които двама условно, а на двама е наложена глоба.