Лекари от цялата страна излязоха на мълчалив протест под надслов "Не на насилието". Причина за недоволството им е нападението преди дни над д-р Албена Гагова в болница "Шейново". Тя бе пребита от 37- годишен баща на новородено, защото е отказала да му даде плацентата.

Медиците от "Шейново" излязоха в 13 часа пред сградата на болницата със сини лентички с надпис "Не на насилието в здравеопазването".

Лекарите в "Шейново" излизат на протест срещу насилието

Лекарите в "Шейново" излизат на протест срещу насилието

Агресията срещу лекари била ежедневие

"Искаме да изразим нашата подкрепа и съпричастие към доктор Гагова", заяви пред журналисти директорът на столичната АГ болница " Шейново" д-р Румен Велев.

"Агресията се превръща в синдром не само в нашата сфера. Нашата специалност е една от най-застрашените", категоричен бе Велев. Той цитира и статистика, според която всеки трети лекар е бил жертва на насилие. "Това е сериозно изразено при колегите в спешната помощ", допълни още директорът на болницата.

За символичен протест в подкрепа на лекарите, призовават от БЛС

За символичен протест в подкрепа на лекарите, призовават от БЛС

Мафиотските инквизиции и насилие не за здравословни за нацията ни

Д-р Борисов коментира, че само в последните 10 дни има около 5 подобни случаи като този на пострадалата д-р Гагова. Той опроверга думите на министър Петров в парламента, че случаите са средно за година около 50. Лекарите от болница "Шейново" смятат, че за последните три години случаите са около 600.

Д-р Борисов уточни, че много често се случват такива инциденти, но не всички стават публично достояние. По думите му, не за всички неудачи в здравеопазването са виновни лекарите.

НЗОК застава зад символичния лекарски протест

НЗОК застава зад символичния лекарски протест

Българското гражданско общество трябва решително да се противопостави на нецивилизованото поведение

Борисов заяви, че ще се инициира дискусия. На нея ще бъдат поканени представители на двата синдиката - КНСБ и "Подрепа", представители на общинските и областните болници, представителите на зъболекарския съюз и фармацевтичния. "Ще искаме от държавата, от областните управители допълнително средства за видеонаблюдение и паник бутони. Ресорното министерство ще изготви карта, от която да става ясно при посещение от бърза помощ, в кои квартали в градовете най-често са посягали на лекари. "Вероятно там ще се иска линейката да бъде съпроводена от полицейски автомобил", посочи още той.

След побоя над акушерката, биячът променил изцяло външния си вид

След побоя над акушерката, биячът променил изцяло външния си вид

Искал да се укрие от полицията на всяка цена

Д-р Дамянов, който е зам.-председател на Софийската лекарска колегия, каза, че за съжаление случващото се " напомня за т.нар. тъмни векове в Европа, когато всеки е оправял нещата от своята гледна точка -само със сила". Причината, по думите му, за това, което се случва е до голяма степен е отсъствието на държавата.