Това, че дадена ваксина е неразрешена в България, означава неразрешена за търговия в страната. Това обясни в студиото на предаването „Тази сутрин” на БиТиВи здравният министър Петър Москов.

Във връзка със скандала с ваксината „Пентаксим”, която сме получили от Турция, той е категоричен, че няма турска ваксина. Ваксината е френска. Москов поясни, че ваксината е удостоверена за освобождаване от френската фирма производител, а се доопаковала в завод в Турция. Този завод бил партньор с едни от най-големите фармацевтични компании в света и нямало никакво съмнение в качеството на продукта.

Здравният министър показа оригиналните документи от компанията производител с адрес Лион, Франция, които доказват, че „Пентаксим” е произведена там.

Той гарантирал на приятелите си, че ваксината е същата като всяка една, използвана в страната преди. Москов е категоричен, че търговските и икономическите интереси не трябва да се смесват със състава на „Пентаксим”.

 „Аз няма да се занимавам повече с различни хиени в електронни сайтове, които срещу 50 лева могат да направят всичко”, допълни Москов.

Той е убеден, че атаката е политическа. Петър Москов отсече, че този удар срещу него не го интересува и не го притеснява. „Пари крадох, фашист бях, не ме интересува”, допълни Москов.

Във връзка с втората дарена от Турция ваксина „Еувакс” Москов обясни, че тя е внесена заради тежкия бежански поток в страната.

Той отрече появили се информации, че идентификаторите за личните данни са произведени в Турция. И двете избрани фирми, които могат да произведат електронните четци, са български. Едната била правила системата на ДАНС, а другата – пръстовите отпечатъци на депутатите.

Според Москов най-важното било, че чрез системата с електронните четци всеки човек сам ще може да контролира как се харчат парите за здравеопазване. Той смята, че капка по капка се целяло нищо в държавата да не мръдне. „Е, ще мръдне, съжалявам”, закани се Петър Москов.

Промяната целяла да се промени системата, която сега била бавна, доста корумпирана и необективна. С корупцията щели да се борят на принципа на социологическа извадка. Ако 100 са освидетелствани и 10 трябва да се проверят, те се проверяват. Ако имало разлика между състоянието им и ТЕЛК статуса, нещата ставали лоши и за лекаря, и за болницата.

Москов е категоричен, че новата система по никакъв начин нямало да „удари” хора с телкови решения.