Има по-висок интерес на хората към ваксинирането. Информационната кампания трябва да продължи. За това настоя директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в сутрешния блок на БНТ.

Нашата работа продължава изключително активно и в момента, в който бъде създадена организация, ние ще бъдем налице, увери Кирилов.

Над 2.5 млн. дози вече са доставени, над 1 160 000 са поставените дози ваксини. Изключително активно участват всички медицински специалисти, като Кирилов се надява в следващите седмици с по-големия обем доставки на ваксини, да се увеличи темпът и да бъде достигнат колективен имунитет. Тази седмица трябва да пристигнат доставки от четирите разрешени за употреба на ваксини. Днес се очакват 19 200 от ваксината на "Янсен", утре 36 000 дози от "Модерна" и в петък от "Астра Зенека". За месец юни 2.5 млн. дози се очакват, а до края на този месец 1 млн. Основният дял от доставките ще бъдат РНК ваксини.

Пет варианта за ваксинираните с "Астра Зенека"

Пет варианта за ваксинираните с "Астра Зенека"

Който изобщо откаже втора доза, не се смята за ваксиниран

Обсъждат се възможностите за дарения и препродажба на ваксините. Ваксините не може да се препродават на цена по-висока от закупената, но на по-ниска цена е теоретично възможно. България може да води такива преговори, но трябва да се получи съгласие от компанията производител на конкретната ваксина за извършване на дарения или препродажба. Много внимателно се анализира информацията, изискват се постоянно данни какво се очаква, уточни шефът на ИАЛ.

Положителното е, че хората, на които е поставена първа доза от Оксфордската ваксина, не отказват поставянето на втора доза, обясни Богдан Кирилов.

Има случаи на смесване на РНК ваксините с векторните. Към момента няма данни за странични реакции.

В следващите дни ще бъде извършена инспекция от ЕМА на производствените бази в Русия за ваксината "Спутник V" и в следващите две седмици се очакват по-конкретни срокове за становището на Европейската агенция по лекарствата.