Ако следваме програмата началото на 2021 г. трябва да се извършим първата трансплантация на бял дроб у нас. Това заяви в сутрешния блок на bTV проф. Генчо Начев.

Той подчерта, че разполагаме с нужната апаратура това да се случи. По думите му от хирургическа гледна точка също не би трябвало да има проблем.

Начев поясни, че такава трансплантация са правили вече, но на трупен материал.

По повод отказа на Виена да извършва трансплантации на чужденци, той заяви, че решението е било очаквано заради проведена конференция в Истанбул, на която са предприети сериозни мерки заради трансплантационния туризъм и търговията с органи.

Той подчерта, че мярката е за всички европейски държави и това решение на виенската болница не е насочено само към България.

Това е мярка с превантивен характер. Жалко е, но не е изненадващо, отбеляза професорът.

България търси друг трансплантационен център заради отказа на Австрия

България търси друг трансплантационен център заради отказа на Австрия

Споразумението между двете страни за трансплантация не е прекратено

Генчо Начев уточни, че три месеца е напълно достатъчен период един екип да бъде подготвен за такава трансплантация.

На въпрос какъв е шанса на всички чакащи за белодробна трансплантация, той заяви, че е скептичен, че ще намерим болница в Европа, която ще приемат наши пациенти за трансплантация.

Проф. Начев увери, че въпреки отказа на Виена за трансплантации, наши специалисти ще продължават да се обучават в болницата там.

Той отбеляза и, че България е на едно от последните места по донорство. По думите му за тази година са направени само 2 трансплантации на сърце, а средно на година се правят по 5.

България се включи към споразумение за трансплантиране FOEDU

България се включи към споразумение за трансплантиране FOEDU

Целта е да се осъществява бърз обмен на информация между страните за възможни трансплантации