Експертен съвет и списък на т.нар наблюдавани лекарства, за които има недостиг в българските аптеки, ще бъдат създадени.

Когато се установи, че има недостиг и дадено лекарство го няма в 5 аптеки, то тогава част от този наблюдаван списък ще стане ограничителен.

Това стана ясно като готвени мерки от Министерството на здравеопазването за борба с реекспорта на лекарства у нас, който периодично води до криза с продукти, най-често на инсулин и лекарства за епилепсия.

Цените на лекарствата в България са най-ниски и затова са "апетитни" да бъдат изнасяни, подчерта посочи зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева на пресконференция в МЗ, на която бяха представени промените в Закона за лекарствата.

"Разчитаме на изключителна политическа подкрепа от всички политически сили и обединяване около това пациентите да са осигурени с лекарства", каза още Нейчева и подчерта, че "когато в България този реекспорт заплашва здравето на пациентите, защото хората не могат да си намерят лекарства, не бива да бъде допускан".

Тя гарантира, че ще се опитат да регулират реекспорта. По думите й в първия момент за някои от участниците промените няма да бъдат приемливи, но когато това е национален интерес, означава, че всички трябва да се обединим около тази идея. "Нашите близки, роднини, приятели са тези, които страдат от недостига на лекарства", допълни Нейчева.

Друга промяна, касаеща болниците, е намаляването на административната тежест при извършването на дарения на лекарства. Предвижда се да няма вече разрешителен режим от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), за който се чакаше от 7 до 10 дни. Сега ще има само уведомителен такъв.

Промяна се предвижда и за проекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствени продукти и хуманната медицина. Ще се въведе т.нар. състрадателна употреба на лекарствата.

Нейчева обясни, състрадателната терапия визира лекарствата, при които клиничните проучвания са затворени, все още не са регистрирани, нямат цена и не могат да бъдат закупени. Тези медикаменти обикновено са иновативни, изключително скъпи като нови молекули, до които пациентите са нямали достъп досега, посочи Нейчева.

"С въвеждането на тази състрадателна употреба тези пациенти, които нямат друга алтернатива за лечение в България, биха получили възможността да опитат да се лекуват по един начин, който много често дава много добър резултат", допълни зам.-министър Нейчева. Тя уточни, че тези лекарства ще бъдат безплатни за пациентите. Цената на медикаментите ще бъде плащана от фирмите-производители.

Друга промяна е намаляване на административната тежест за клиничните проучвания. Досега, за да бъде разрешено проучването, се е налагало документите да се внасят на две места. Сега обаче те ще трябва да се внасят само в Изпълнителната агенция по лекарствата.

Законопроектът е подготвен от предишния редовен кабинет. В този вид, в който е представен, проектът е нотифициран от ЕК и Конституционния съд.

"Политическата подкрепа за този законопроект е изключително важна", заяви Нейчева.

Вече всички желаещи могат да дарят кръв в даден град и тя да бъде осигурена на пациент, който се намира в друг град, заяви зам.-министър Нейчева. Заповедта, която позволява това, е на министъра на здравеопазването Николай Петров и е от 11 август, уточни Нейчева.

Във връзка с Националния кръвен център, който не е работел през почивните дни, Нейчева заяви, че причината не е липса на персонал, а по-малко тестове за изследване на дарената кръв. Тя допълни, че вече ще работят в събота. Нейчева увери, че сега недостиг на тестове няма. Заради забавяне на обществени поръчки са липсали тестове, поясни още зам.-министърът.