Шефът на Окръжна болница д-р Славчо Близнаков определи побоя на техния колега като опит за убийство. Попитан дали според него това е било за сплашване, той заяви: "Това си е направо опит за убийство".

Стана ясно, че не е имало никакви оплаквания по отношение на пребития лекар. От болницата потвърдиха, че се е случвало по време на работа лекари да бъдат подложени на вербално насилие.

Припомняме, че около 7.15 часа тази сутрин трима маскирани са пребили с метални пръти началника на Клиниката по ортопедия и травматология проф. Стефан Станчев. Нападението е извършено, докато медикът разхождал кучето си в кв. „Бели брези”. Той е получил черепно-мозъчна травма, лицево-челюстна травма и травма на окото. 

Заместник главният секретар на МВР Георги Арабаджиев обясни, че тримата нападатели се издирват. Разпитани са близки на пострадалия. Имало индикации, че проф. Станчев е бил нападан и преди.

Маскирани пребиха с метални пръти шеф на клиника от болница „Св. Анна”
Обновена

Маскирани пребиха с метални пръти шеф на клиника от болница „Св. Анна”

Нападнали го, докато разхождал кучето си

Пострадалият лекар е трябвало да бъде на работа тази сутрин в 8 часа. Преди смяната си той е докаран в болницата от екип на Спешна помощ.

Лекарите се опитват да спасят очната ябълка, най-вероятно той ще загуби зрението на лявото си око. С пристигането в болницата лекарите са решили, че незабавно трябва да го оперират.

Той е опериран 4 часа от мултидисциплинарен екип.

Първоначално е била овладяна черепно-мозъчната травма, а след това екипът е възстановил лицевия череп на професора и се е опитал да съхрани очната ябълка.

Доц. Димов сподели, че вследствие на тежък удар е бил раздробен горен орбитален ръб, както и свода на орбитата, предната и задната стена на фронталния синус на проф. Станчев. Възстановена е максимално в анатомичен аспект структурата на лицевите кости.

Те прогнозираха, че той ще бъде в добро общо състояние. Все още пострадалият лекар не се е събудил след операцията. Специалистите допускат, че външен дефект няма да има.

Черепно-мозъчната травма ще може да бъде преодоляна. Доколко психологическият стрес ще бъде преодолян, не е ясно.

Междувременно, на брифинг в здравното министерство министър Петър Москов също коментира инцидента.

Проф. Стефан Станчев е мой приятел от 20 години, работили сме в една операционна толкова време. Знам, че състоянието му е тежко. Можеше да е учител, можеше да е журналист”, посочи Москов. Той е категоричен, че не може да се проявява такова зверство. Състоянието на проф. Станчев е тежко. По думите на министъра той е бит с пръчки и тояги.

„Така не може. Държавата е държава тогава, когато такива неща не се случват”, подчерта Петър Москов.