Здравната комисия изслуша кандидатите за подуправител на НЗОК. ГЕРБ предлагат проф. Момчил Мавров. Оказа се, че той е единственият кандидат.

Приемам тази номинация като кауза пред обществото и държавата, сподели пред депутатите той. Ще разчитам на екипността, увери Мавров. Той каза още, че ще си партнира и с всички партии в Народното събрание. Ролята на подуправителя е да подпомага управителя, изтъкна още Мавров, който обеща да спазва законите на страната. Ще се придържам към експертността, сподели още той.

Пред НЗОК стоят редица проблеми за решаване, по мнението му. Такъв е връзката между НЗОК и НЗИС. Друг проблем е оптимизиране на законовата рамка. Мавров ще работи за достъпа на пациентите до здравна информация, както и за облекчаване на достъпа до лекарства за пациентите в отдалечените населени места. Текущ проблем е и бюджетът на НЗОК за следващата година. Трябва да се работи в тясно сътрудничество със съсловните организации, подчерта Мавров. Техните проблеми са проблеми и на НЗОК, допълни той. Пациентът трябва да е в основата на контрола как се харчат парите на НЗОК, по мнението му.

Предстои пленарна зала да реши дали кандидатът на ГЕРБ ще стане подуправител на Касата.

Депутатите приеха процедурните правила за избор на подуправител на НЗОК

Депутатите приеха процедурните правила за избор на подуправител на НЗОК

Правилата минаха с одобрението на 116 депутати, 51 бяха против