Депутатите приеха процедурните правила за избор на подуправител на НЗОК.

Без много спорове правилата минаха с одобрението на 116 депутати, 51 бяха против.

"Възраждане" бяха против принципно подуправителят да се избира от Народното събрание, както предлага мнозинството, тъй като смятат, че така се нарушава разделението на властите и законодателната власт пряко започва да администрира изпълнителната.Освен това от партията заподозряха, че промените са с цел разпределение на постове в сглобката.

Андрей Чорбанов от ИТН също е против, тъй като от формацията смятат, че не е редно управителят да не носи отговорност за подуправителите.

Приетите правила предвиждат предложения да се правят от страна на парламентарните групи, като номинациите се придружават с писмени мотиви. Освен професионален опит в областта на управление в здравеопазването, банковото или осигурително дело, кандидатите трябва да имат и магистърска степен, както и да се проверяват за принадлежност към ДС или военното разузнаване. Изслушването е публично, на открито заседание на комисията, излъчвано в интернет. Гласуването ще е явно чрез компютъризираната система на НС.

За избран се смята получилият повече от половината от гласовете на присъстващите депутати. Ако има повече от един кандидат, отговарящ на това условие, за одобрен се смята този, събрал най-много гласове. В случай на равен брой гласове се провежда ново гласуване. Ако при него отново няма кандидат, събрал необходимите гласове, НС приема решение за откриване на нова процедура за избор. Такава се открива и ако има единствен кандидат и той се откаже преди гласуването в пленарната зала.

Станимир Михайлов е новият шеф на НЗОК

Станимир Михайлов е новият шеф на НЗОК

Той беше избран със 137 гласа "за", 46 "против" и без въздържали се

През септември месец с гласуване на допълнение на Закона за здравното осигуряване депутатите приеха, че управителят и подуправителят на НЗОК се избират от Народното събрание за срок от 5 години, като при изтичането на мандата продължават да изпълняват функциите си до избирането на нов управител и съответно на нов подуправител.