Станимир Михайлов, който е номиниран от ПП/ДБ и е единствен кандидат за шеф на НЗОК днес бе препитан от депутатите в здравна комисия. Михайлов е с над 15 години стаж в банковата система, бил е и част от здравноосигурителен фонд.

Пред здравна комисия той увери, че не е политически обвързан и ще запази експертния си профил. В системата на здравеопазването съществуват много проблеми, но решаването им зависело от всички. Михайлов обеща да работи с всички партии и да се бори за по-справедливо разпределение на средствата на Касата. Той изтъкна колко е важна ролята на управителя на НЗОК в сформирането на бюджета, както и при формирането на политики.

Михайлов иска да се подобри достъпът до аптеки. Най-важната задача сега е финализиране на преговорите по НРД с лекарския и зъболекарския съюз. Михайлов смята, че е необходимо подобряване на лекарствената политика. Въвеждане на изкуствен интелект при проверка на данните, вкарани в НЗИС, както и електронна идентификация на пациенти в аптека или лечебно заведение, предлага още номинираният за шеф на НЗОК.

Необходимо е разширяване на политиките към пациентите, смята Михайлов. Друг важен елемент е достъпът на пациенти до здравни услуги и развитие на електронното здравеопазване. Станимир Михайлов има краткосрочни и дългосрочни цели като намаляване административната тежест за пациента, стимулиране на профилактичната дейност и др. БЛС и БЗС са важни партньори на НЗОК, по думите му и обеща да работи в партньорство с двете съсловни организации. Според него е важно да се повиши капацитета на контролните органи. Михайлов вижда потенциал в развитието на прогенерични политики.

Извънредно депутатите изслушват кандидата за нов шеф на НЗОК

Извънредно депутатите изслушват кандидата за нов шеф на НЗОК

Номинацията на ПП/ДБ Станимир Михайлов е единствен кандидат за поста

Андрей Чорбанов от ИТН го захапа за опита му в Мултигруп. Други депутати го питаха за свързани с него имотни сделки, укривал ли е средства на фирма. Лъчезар Иванов го пита какви резултати е постигнал в болница "Лозенец" като част от борда на лечебното заведение. От ДПС го попитаха дали освен на изкуствен интелект, ще разчита и на естествен интелект за контрола на разходването на средствата на НЗОК.

Костадин Ангелов от ГЕРБ е проверил изнесената информация в медиите за Станимир Михайлов и тя се оказала истина. Какво ви е водило в тези дейности по заобикаляне на закона, попита той. Няма престъпление в сделките с недвижими имоти, според него, по повод публикации в медиите. Нотариусът, при който са осъществени сделките, е направил грешка, по думите му. За недекларираните данни по закона за мерките срещу изпирането на пари, се оказа, че негов служител пропуснал да подаде декларацията. Хора сме, работим, грешим, аз няма от какво да се притеснявам, сподели Станимир Михайлов.

Въпреки дълговете от 11 милиона лева, по думите му болница Лозенец се развива добре. Нямам връзка с ДС, категоричен бе той. Според него и частните болници трябва да участват по ЗОП. Предстои дебатът за избора му да се състои в пленарна зала.

ПП/ДБ предлагат свой кандидат за шеф на НЗОК

ПП/ДБ предлагат свой кандидат за шеф на НЗОК

Формацията внесе в НС кандидатурата на Станимир Михайлов