Представиха първите две от общо 400 очаквани линейки за спешната помощ у нас.

Те са закупени с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие.

Министър на здравеопазването Кирил Ананиев увери, че до края на 2021 ще получим всички останали линейки. 

По думите му Спешния център в София има голяма нужда от тези линейки, тъй като има много остарял парк.

Санитарните автомобили са оборудвани с модерни средства за комуникация и животоспасяващи устройства, които да позволят бързо и ефективно оказване на помощ, особено в по-отдалечените райони и сред най-уязвимите групи пациенти.

По отношение на високоприходимите линейки и тези тип 4x4, здравният министър заяви, че комисия от експерти разглежда подадените оферти. 

Церемонията по приемането на линейките се състоя в присъствието на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Нови 2 линейки за спешната помощ пристигат у нас

Нови 2 линейки за спешната помощ пристигат у нас

Очаква се да има 400 напълно оборудвани нови линейки

Огнян Златев подчерта, че всяка една стотинка от европейския бюджет отива в полза на гражданите, като в този случай са и за гарантиране на по-качествени здравни услуги.

Той изрази надеждата си, че с тези линейки българските медици ще бъдат улеснени в изпълнение на техните задължения.

Линейките са само малка част от новия мащабен проект на стойност 71 милиона евро, одобрен от Комисията, за подобряването на оборудването, ефективността и достъпността на спешните здравни услуги в България, допълни той. 

В рамките на проекта всички 237 звена на спешната помощ в цялата страна ще могат да подобрят състоянието на спешните си отделения и да ги снабдят с най-съвременна медицинска техника.