Национална пациентска организация алармира, че на експертна среща в НЗОК по въпросите на диабета не е имало представители на БЛС и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

По тази причина от НПО настояват за продължаването на експертните разговори в последващи срещи с участието на БЛС и НСОПЛБ. Това заявяват те в своя позиция до медиите.

Те поясняват, че експертната среща по въпросите на диабета е насрочена от НЗОК, за което са били уведомени по телефон, като изрично е било уточнено, че нямат ангажимент по координирането на участниците в нея, с изключение на представител на пациентите с диабет.

По данни на г-жа Елисавета Котова, представителят на НПО в срещата, на нея са обсъдени идеи, които биха били полезни за пациентите с диабет, но също така са приложими и за пациенти с други хронични заболявания, уязвими от COVID-19.

От НПО поясняват, че са получили уверения, че предстоят подобни експертни срещи и по други хронични заболявания, преди да се очертаят конкретни предложения, които да бъдат обсъждани с всички заинтересовани страни.

Като национално представителна организация за защита правата на пациентите, ние винаги сме показвали, че диалогичността е основен инструмент в нашата работа. Отчитаме, че създалото се напрежение е в следствие на недоразумение и няма да допуснем то да попречи на постигането на общата ни цел, категорични са от организацията.