Четвърта седмица се наблюдава спад в разпространението на коклюш у нас. Случаите са около 120 седмично. "Това значи, че сме преминали пика. Страната се справи добре в сравнение със Западна Европа и Балканите. В Румъния има по 8 хиляди случаи", заяви в студиото на БТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му трябва да спазваме всичко, което сме говорили през годините - да внимаваме какво ядем, откъде закупуваме храната, тя да е била в хладилни условия. Трябва да ползваме дезинфектанти дори и след като сме и на плажа, и в гората, посъветва Ангел Кунчев. Няма нищо притеснително в началото на лятото.

Бактерията на коклюша се сблъсква с имунизирани

Бактерията на коклюша се сблъсква с имунизирани

Регистрирани са около 1300 заразени с коклюш

Тигровите комари

"Тигровите комари са опасни, разбира се. Могат да носят някои заболявания. Не по-малко опасни са и други комари. Видът Aedes aegypti, отговорен за разпространението на вируса на жълтата треска, денга, чикунгуня и зика, се движи на север. Не се среща още при нас. Няма логика да се фокусираме върху един вид", подчерта той.

Според него мерките и обработката, предприети от общините и извън населените места, дават ефект. "След обилните валежи се образуваха заливи със задържана вода. С високите температури това са идеални условия за развитие на комарите. Борбата с тях ще продължи до есента", допълни доц. Кучнев

Тигрови комари са засичани в България, но са рядко срещани.

"Тази година до момента има 5 внесени случаи на денга от хора, които са пребивавали в по-южни страни. Те са били във висококласни хотели с много звезди. Това означава, че рискът е налице и съществува. Местните случаи в ЕС най-вече са в Португалия, Гърция и Кипър. Като гледам темпа - през 2024 година ще се удвоят местните случаи. Внесените са над 5 хиляди".

В Европа случаите на денга и други болести, пренасяни от комари се увеличават през 2023 г.

В Европа случаите на денга и други болести, пренасяни от комари се увеличават през 2023 г.

Миналата година са регистрирани над 700 случая на западнонилска треска в 9 държави от ЕС

Чистотата на водата по морето

"Последните години все повече се увеличава броят на плажовете, които отговарят на изискванията за отлични кaчества на морската вода", посочи той. България, заедно с Хърватия, Гърция и Кипър, е в челните места по чистота на плажовете. Все повече наши плажове са отличени със син флаг за отлични условия. Плажовете и водата са чиста и подходящи за летуване, каза още доц. Ангел Кунчев.

МОСВ откри замърсяване в района на Шокъровия канал във Варна

МОСВ откри замърсяване в района на Шокъровия канал във Варна

Проверките продължават