Епидемията от коклюш върви с относително ниски темпове, тъй като бактерията се сблъсква с имунизирани лица. Вирусът ще намира все по-трудно лица, които не са имунизирани и които да разболее. Въпреки това трябва да останем внимателни, призова в ефира на Нова телевизия главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Най-засегнати от епидемията са София област, Кюстендил, Перник, Благоевград, но отделни случаи има във всички области на страната.

След като здравните власти изтеглиха напред в имунизационния календар ваксината срещу коклюш и препоръчаха на бременните жени да се ваксинират, за да предадат на бебета си имунитет обстановката е спокойна. Близо 200 бременни жени се имунизираха в последните дни.

Към момента са регистрирани около 1300 заразени с коклюш, малко над 100 от тях са в болница, но повечето са хоспитализирани за активно наблюдение, а не за интензивно лечение. След като две бебета починаха в Кюстендил, здравните власти не са регистрирали други тежки случаи. 

Най-доброто, което можем да направим, е да спазваме имунизационния календар, препоръча Ангел Кунчев.

Влизат в сила епидемични мерки заради коклюша

Влизат в сила епидемични мерки заради коклюша

Очаква се епидемичното разпространение на коклюш в страната да продължи

Главният здравен инспектор заяви, че при настоящите климатични условия гражданите трябва да останат бдителни за кърлежи. Също така може да се очаква бум на комари, а властите трябва да осъществяват пръскането прецизно и навременно.