Към момента в страната са регистрирани 843 случая на коклюш. Това обяви служебният здравен министър Галя Кондева на брифинг в Министерски съвет.

Тя посочи, че актуализацията на имунизационния календар вече е факт. Задължителната основна имунизация за коклюш ще се провежда след навършване на 6 седмична възраст на най-малките деца, а имунизацията ще се извършва от личните лекари.

На сайта на Министерство на здравеопазването е публикувана заповедта за временни противоепидемични мерки като създаване на организация за имунизация на бременни жени в 27-36 гестационна седмица. Имунизацията е пожелание и ще се извършва във всички 28 области. Начертана е и интерактивна карта, в която са посочени областите, местата за поставяне на ваксина, телефоните за връзка и бременните, които желаят да се ваксинират, могат да се обадят и да уточнят имунизацията, която биха искали да направят.

Снимка 664087

Източник: Министерство на здравеопазването

Бременните ще могат да се имунизират безплатно срещу коклюш

Бременните ще могат да се имунизират безплатно срещу коклюш

Чак след великденските празници обаче

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че от утре, 9 май, всяка една бременна жена, която желае да получи имунизацията, може да го направи. В някои области, като например в Софийска област, са разкрити имунизационни пунктове в допълнителни 5 града. Ситуацията с коклюша се развива според очакванията - ако се види броят на официално регистрираните случаи, е със 100 по-малко спрямо очакванията на здравните експерти.

По думите му по-интересното е, че се е получила бърза оценка на риска от европейско изследване, проведено в Стокхолм - епидемията в Европа продължава да се развива с ускорени темпове, като за цялата минала година в ЕС са регистрирани общо 25 000 случая, а за първото тримесечие на 2024 г. са около 32 000. Другото интересно нещо е заключение на бързата оценка на риска, която казва, че рискът за заразяване с коклюш е висок за децата до 1 година, за по-големите деца над 1 година, тийнейджърите, рискът от коклюш се определя като умерен.

Доц. Кунчев открои и трите препоръки срещу коклюш: постигането на имунизация на най-малките, имунизация на бременните жени и по-достъпна диагностика, издирване на контактите и лечение.

Здравният министър успокои: Ваксини за коклюш има

Здравният министър успокои: Ваксини за коклюш има

Проблемът с недостигът на лекарства не е само у нас, той е на европейско ниво