От началото на годината досега са регистрирани над 500 случая на коклюш, при 4 за същия период на 2023 г. Това съвсем ясно показва епидемично разпространение на заболяването, заяви служебният здравен министър Галя Кондева на брифинг.

Поради тази причина МЗ предприема следните действия:

  1. Актуализация на имунизационния календар, като се допуска основната планова имунизация да стартира от 6 седмица за бебетата;
  2. Ще се осигури възможността всички бременни между 27 и 36 г.с., които желаят, независимо дали са здравно осигурени, да се имунизират безплатно срещу коклюш.

За целта ще бъде създадена организация в Регионалните здравни инспекции за извършването на имунизациите.

Ваксината срещу коклюш ще може да се прилага и по-рано при бебетата

Ваксината срещу коклюш ще може да се прилага и по-рано при бебетата

Към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година

Според държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев тази мярка най-добре ще реши проблема с най-рисковата група - новородените. Те ще придобият антитела чрез майките си.

Над 80% от тези, които карат заболяването, са неимунизирани, стана ясно от думите му. А около 90% от всички заболели са деца.

Имунизацията за бременни обаче ще бъде възможна едва след великденските празници, като общността ще бъде информирана своевременно.

Препоръка за масова имунизация надали е удачна, коментира доц. Кунчев. Той призова първо всяка бременна жена да направи консултация с акушер-гинеколога и личния лекар.

Кабинети за имунизация ще има във всеки областен център. Според търсенето и необходимостта евентуално ще бъдат открити и мобилни центрове в други градове.

Ангел Кунчев: В началото сме на национална епидемия от коклюш

Ангел Кунчев: В началото сме на национална епидемия от коклюш

Към момента има установени около 400 случая