Не искаме да се всява паника сред населението. Коклюша не е ново заболяване. Това каза пред БиТиВи Галя Кондева, министър на здравеопазването в служебния кабинет.

Периодично има ръст на заболелите, като от 2023 г. има нарастване в Европа. Ваксината от 2012 г. предпазва по-малко, но пък има по-щадящи странични ефекти. Министерството на здравеопазването следи от началото на годината ситуацията, увери министър Кондова.

Случаите на коклюш в Европа се увеличават

Случаите на коклюш в Европа се увеличават

Най-много са болните в Хърватска

Има достатъчно ваксина срещу коклюш, подчерта тя. Наблюдава се интерес сред родителите, които не са завършили имунизационния календар на децата си, стана ясно от коментара на служебния здравен министър.

По принцип коклюшът е със сезонност, подчерта Кондева. Той се проявява лято-есен и настоящата заболяемост малко е изпреварила очакванията. Да не се притесняваме, съветва здравният министър.

Проблемът с недостигът на лекарства не е само у нас, той е на европейско ниво, по думите й. Здравното министерство е депозирало към Министерския съвет две предложения за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. До 3-4 години България може да има Национална детска болница, според прогнозите й.

Бременните ще могат да се имунизират безплатно срещу коклюш

Бременните ще могат да се имунизират безплатно срещу коклюш

Чак след великденските празници обаче