Променят начина на организация на работата на Здравното министерство за ваксините срещу коронавируса. Днес служебният министър Стойчо Кацаров има срещи с представители на Световната здравна организация (СЗО), UNICEF, които помагат с модели, по които може да се проведе здравно-информационна кампания за ваксинираните.

Това заяви министърът на здравеопазването на пресконференция. Той иска да промени в начина на работа на Щаба по ваксинация и преобразуването му в Консултативен съвет, което ще позволи да се привлекат хора, които не са представители на здравните власти, а на обществото, заради опасения, че догодина ще има нисък процент на ваксинация.

Българите сред най-скептичните в ЕС, че ваксините ще сложат край на пандемията

Българите сред най-скептичните в ЕС, че ваксините ще сложат край на пандемията

22% от сънародниците ни твърдо не искат да се ваксинират, 62% не вярват, че ваксините са безопасни

Относно критериите как да се влиза в страната от чужбина - здравният министър подчерта, че иска да стъпи на приети от ЕК критерии за зоните и на базата на това да се разпишат правила кой на какви изисквания трябва да отговаря, идвайки от различните страни. Днес има среща в МЗ по темата и Кацаров се надява да се даде принцип за влизане в страната, веднъж седмично ще се прави списък на тези показатели и веднъж седмично ще се коригира.

МЗ поръча на програмисти да изследват колективния имунитет

МЗ поръча на програмисти да изследват колективния имунитет

Данните от електронния портал, имат само една част на информацията

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов коментира проблемите на границата с Гърция на ГКПП "Кулата". По думите му, там от българска страна проблем не е имало, от гръцка страна е имало забавяне заради решения на тяхното правителство. Очаква се там от 1 юли да се влиза и според зелен сертификат.