Препоръчителни, а не задължителни са действащите противоепидемични мерки, включително и в изборния ден. Това заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев в отговор на въпрос за анти COVID-мерките по време на изборите, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Основните насоки, дадени от Министерството на здравеопазването, са за проветряване, спазване на физическа дистанция и дезинфекция.

СЗО: Краят на пандемията от COVID-19 e близо

СЗО: Краят на пандемията от COVID-19 e близо

Броят на новите случаи на COVID-19 е намалял драстично

Относно начина на гласуване на карантинираните хора, министърът беше категоричен, че решението за това е на Централната избирателна комисия, а отговорност на МЗ са единствено заповедите за въвеждане на противоепидемични мерки. 

"Що се отнася до образователната система - училища няма да бъдат затваряни, всички противоепидемични мерки в училищата и детските заведения също са препоръчителни и въвеждането им е решение на съответния директор", допълни здравният министър.

Д-р Меджидиев отново подчерта, че здравната система е подготвена за евентуална по-тежка COVID вълна. 

МБАЛ-Добрич с ново ръководство

МБАЛ-Добрич с ново ръководство

Д-р Георги Желязков е новият директор на болница

Той присъства на откриването на модернизираното спешно приемно отделение на МБАЛ Добрич.

"Спешното отделение на болницата в Добрич е от стратегическо значение за региона. Годишно през него преминават над 31 000 пациенти, което го прави изключително натоварено, а отговорността на медицинските екипи е много висока".

Министърът пожела на медиците да имат все по-малко пациенти и да работят така, че хората, потърсили техните грижи, да са максимално удовлетворени.

Ремонтът и преустройството на спешното отделение са по проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ" - по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020.

Основната цел на проекта е осигуряване на подходяща и ефективна здравна инфраструктура. Предвижда се обновяване на центровете за спешна медицинска помощ с техните филиали, спешните отделения в държавните болници, както и шест изнесен екипа в общините. Общият бюджет на проекта е над 163 млн. лв., а крайният срок за изпълнението му е 23 декември 2023 г.

Директорът на болницата в Добрич д-р Георги Желязков благодари на здравното и на регионалното министерство и на фирмите-изпълнителки. Колегите, ангажирани в спешните приемни отделения, заслужават да работят при по-добри условия, като в нашата болница от днес това е факт.

Освен спешното отделения, чна патология, трансфузионна хематология, неврохирургия и др., както и сектор по инвазивна кардиология.