Корея и Иран ще бъдат прибавени към списъка със страни за внимание към разпространението на коронавирус, както и при пътуване и симптоми да се полага карантина. В списъка са вече страните Китай и Италия.

Няма положителна проба за коронавирус у нас и днешния ден сутринта. Това обявиха на редовния брифинг от Националния щаб.

Във ВМА са приети 9 лица, между които и двама курсанти от военното училище Велико Търново, които са били на едномесечен обмен в Торино. Прието е и семейство от София с близък контакт с италианско семейство преди 10 дни.

Втори японец, с висока температура и грипоподобни симптоми, също е приет във ВМА, каза Венцислав Мутафчийски.

Най-вероятно коронавирус у нас вече има, но просто не сме го установили, посочи Мутафчийски. По-голям проблем за здравните власти на този етап остава разпространяващият се грип от тип В, тъй като той изтощава ресурсите.

27 починали от новия коронавирус в Италия само за денонощие

27 починали от новия коронавирус в Италия само за денонощие

Общо починалите на Апенините са 79 души

Работим по всички правила, вече междулабораторния контрол е ежедневен. Това беше краткият коментар на Мутафчийски в отговор на въпрос дали би коментирал политическите нападки от страна на президента вчера, който отправи иронична реплика за "огромния принос към световната медицина, която е успяла да изолира два различни щама на коронавируса: софийски безобиден и щам на Шипка опасен, заради което и мероприятията са били отменени.

В световен мащаб заболелите от коронавирус са вече 93 168, а смъртните случаи са 3503, информира още Мутафчийски. Той подчерта броя на възстановените - над 50 000.

Продължаваме на следим с особено внимание съседните на България страни - Хърватска докладва за 9 случая, Гърция - 7, Румъния - 4 и Северна Македония -1, т.е. обстановката около България остава същата. От останалите европейски държави с внимание се следят Германия и Франция.

Припомняме, че вчера Националният оперативен щаб взе решение на изследване за COVID-19 да бъдат подложени и по-широк кръг лица. Извънредният скрининг ще обхване между 150 и 200 пациенти с установена вирусна инфекция, настанени в инфекциозните структури на лечебните заведения. Въпреки че при тези хора вирусната инфекция най-вероятно се дължи на циркулиращия в момента в страната ни грипен вирус тип Б "Виктория", мярката се взима превантивно - за да не се допусне пропуск в изолирането на евентуален случай на новия коронавирус у нас.