Личните лекари могат да издават болничен лист за карантина на българите, които пристигат в страната от държавите с високо разпространение на новия коронавирус - континентален Китай и Италия. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Всички граждани, на които е препоръчан домашен престой под карантина, могат да получат болничен лист за срока на карантината от общопрактикуващия си лекар. Това са хората, пристигнали у нас от континентален Китай и Италия и попълнили анкетна карта при влизане в страната. 

Отвориха нов коридор за пристигащите от Италия на летище "София"

Отвориха нов коридор за пристигащите от Италия на летище "София"

350 души от Италия са пристигнали само днес на столичната аерогара

От Регионалните здравни инспекции трябва да предоставят информация за хората, които трябва да минат под карантина, на общопрактикуващите лекари на територията на съответната административна област.

Хората, оставени под карантина у дома, трябва да уведомят работодателя си. Болничният лист може да бъде получен от общопрактикуващия лекар и предоставен на работодателя след изтичането на карантината. 

Никой не е дал инструкции на аптеките у нас за коронавируса

Никой не е дал инструкции на аптеките у нас за коронавируса

Ситуация била "всеки да се спасява сам"

Хората, които са под карантина, не трябва да напускат домовете си. При поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура; кашлица; затруднено дишане, треска и т.н.) трябва да се свържат по телефон с личния си лекар. Ако нямат личен лекар - със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая. 

Борисов има решение за карантината, но предупреди - НОИ се изпразва

Борисов има решение за карантината, но предупреди - НОИ се изпразва

Той предлага първите три дни на карантината да се плащат от работодателя

Министерството на здравеопазването препоръчва да се избягват всички пътувания до континентален Китай и Италия, както и до държави с високо разпространение на коронавирус COVID-19. От здравното ведомство изтъкват, че отговорност на всеки български гражданин е да се отнася съвестно към своето здраве и здравето на околните.