"Проблемът на епидемичната обстановка е дифузното разпространение на болестта в обществото".

Toва заяви пред БНР доц. Добрин Василев, началник на кардиологичното отделения в УМБАЛ "Александровска".

Той посочи, че при такова разпространение дори всички болници да приемат само пациенти с Covid-19, ще има повече тежки случаи, отколкото са изобщо болничните легла.

"Дори да си представим, че всички лекари лекуват само това, броят на болните ще е по-голям от броя на леглата. Ние 5 милиона легла не можем да отворим", поясни още специалистът.

Доц. Василев беше категоричен, че веригата на разпространението трябва да се прекъсне в обществото, а обществото ни е безкрайно недисциплинирано.

"Прав е премиерът, че тази болест може да се преодолее с дисциплина и взаимна отговорност. Нашето общество това не го показва и затова сме на това ниво", допълва той.

Според него се прекалява с апокалиптичните приказки за затваряне на държавата.

"Не са необходими КПП-та. Има три рискови места. Първото са училищата - децата много трудно могат да спазват противоепидемични мерки. Другите са ресторанти, барове, кина, театри. Знам, че звучи лошо, но навсякъде, където се пресичат потоци на големи групи хора, създава възможност за разпространение на вируса", обяснява доц. Василев.

Той подчерта, че ако за три седмици се затворят, ще се прекъснат веригите за разпространяване, след което да се отворят, но при стриктно спазване на мерките, а те са елементарни - маски, дистанция и дезинфекция.

"Здравният министър и доц. Ангел Кунчев правят всичко, което могат, максималното на възможностите си", изтъкна още кардиологът.