Драмата с ваксините - объркване поради административната терминология.

Тази теза застъпи здравният министър Петър Москов, който с политическия си екип даде извънреден брифинг в отговор на изявлението на Върховната административна прокуратура, че ваксините  "Пентаксим" и "Еувакс" не трябва да се използват.

Група юристи вече готви сигнал към прокуратурата, за да се разбере откъде идва тази атака към ваксините.

Москов обясни за пореден път, че детската ваксина "Пентаксим" има разрешение за употреба. Според думите на министъра проверката била за право на търговия, което било разрешение за употреба.

Москов припомни, че ваксината е дарение от Турция, тъй като у нас нито един търговец не се е явил на търга за внасяне на ваксините. Това противоречи на интересите на родните пациенти и за такива случаи имало разписано в закона, че можем да внесем нужен медикамент без нужда от разрешение за употреба - търговия.

Прокуратурата забрани и детската ваксина, която вече е в употреба
Обновена

Прокуратурата забрани и детската ваксина, която вече е в употреба

Не можем да кажем дали са опасни или не, защото не е в правомощията ни, но не отговарят на българското законодателство

Москов показа справка от последните години, според която същото се е случвало и с други медикаменти, които са били нужни на български пациенти, но у нас никой не търгувал с тях, съответно министерството ги е осигурявало.

Това е не само законно, то е нужно. Който не го направи, не е добър министър, отсече Москов. Той благодари на прокуратурата, че с проверката си разчистила съмненията.

Дареният "Пентаксим" не е произведен в Турция - той е произведен във Франция, откъдето и ние сме доставяли ваксината досега, обясни Москов. По думите му становището на Изпълнителната агенция по лекарствата също е посочило, че съдържанието на ваксината е идентично.

Разплитането на казуса сочи, че петвалентната ваксина за деца ще продължава да се използва. Тя не може да бъде пусната в търговската мрежа, защото няма разрешение, но може да се доставя директно от МЗ до лекарските кабинети.