И двете ваксини от Турция не трябва да се използват. Не можем да кажем дали са опасни или не, защото не е в правомощията ни, но не отговарят на българското законодателство. Това обяви на извънреден брифинг ръководителката на Върховната административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова.

Припомняме, че тази сутрин здравният министър Петър Москов обяви, че прокурорска проверка спира ваксината за хепатит "Еувакс", която се държи на склад в случай на кризи, но няма нищо общо с петвалентната "Пентаксим", с която вече се ваксинират децата.

Според ВАП обаче и двете ваксини не следва да се употребяват. Проверката е стартирала на 26 октомври по самосезиране от медийни публикации. Има и становище на Изпълнителната агенция по лекарствата - то също сочи, че и двете ваксини не са разрешени за употреба, обясни Петрова. Има закононарушение при вноса, заяви тя.

Продължаваме използването на детската ваксина, твърд Москов

Продължаваме използването на детската ваксина, твърд Москов

Драмата е породена от объркване заради административната терминология

Прокуратурата препоръчва на здравното министрество на направи нужното и да не допусне двете ваксини за употреба. Не е ясно как ще се случи това, след като "Пентаксим" е част от задължителния имунизационен календар и е в лекарските кабинети от близо 2 месеца.

Заместник-главният прокурор призна, че проверката още не е приключила. Въпреки това вече има отделени материали от проверката в преписка, издаде Петрова.

По-рано от Върховната административна прокуратура съобщиха, че са дали указания до здравния министър и до шефа на Изпълнителната агенция по лекарствата да вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксините "Еувакс Б", които са дарени от Турция. Това съобщават от прокуратурата.

Петвалентната ваксина за деца е безопасна, гарантира Москов

Петвалентната ваксина за деца е безопасна, гарантира Москов

Информацията за опасни ваксини била спекулативна

Прокуратурата се е самосезирала по медийни публикации и е извършила проверка за законността на ваксините. Държавното обвинение е изискало становището на агенцията по лекарства, което съдържа информация, че ваксината "Еувакс Б" не е разрешена за употреба в страната. Указанията до здравния министър и шефа на агенцията са направени именно на базата на това становище.

Установено е, че понастоящем ваксината "Еувакс" е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба.

Върховната административна прокуратура е изискала и писмено уведомление от предприетите от Петър Москов и шефа на агенцията по лекарствата мерки.

Припомняме, по-рано министър Москов обясни, че „Еувакс Б” е резервна ваксина за хепатит, която се държи на склад в случай на бум на бежанци и други кризи. Той призна, че е имало проверка на прокуратурата и министерството, за да се удостовери, че всичко е наред с тази ваксина. 

Здравният министър даде гаранции за качеството на ваксините "Пентаксим", които сме получили като дарение от Турция. Той смята, че се води мръсна война на икономически интереси и минава границите на човешкото.

След заседание на кабинета Москов гарантира на всички майки и бащи, че задължителната ваксина отговаря на всички изисквания. Петвалентната ваксина за имунизация на деца "Пентаксим" е безопасна - тя не е била обект на прокурорски проверки, нито в нея има живак.

Снимка 216513