Имаме намаление на заразените от коронавирус, всички виждаме, когато се спазват мерките, колкото и да са леки, че дават резултат. Тези мерки са добри, вършат работа, някои браншове сигурно са недоволни. Готвим се за мащабна акция по ваксинация, хората трябва да са здрави, когато се ваксинират.

Това заяви пред БНТ директорът на Института за спешна помощ "Н. Пирогов" проф. Асен Балтов.

Нямаме реално истинско лечение с медикаменти на коронавируса, надяваме се, че ваксината ще бъде профилактика. Смъртността все още е висока. Всеки човешки живот е от значение. Предвидимост може да има, ако случаите намалеят драстично, но те не намаляха. Едва от днес тренда (на заразените) започна да се пречупва, но не намалява като брой. Не бих препоръчал вечерен час, локдаун. Мерките работят, по-бавно се случват нещата, но се случват, каза проф. Балтов.

Още на Коледа може да получим ваксината срещу COVID-19, прогнозира Кунчев

Още на Коледа може да получим ваксината срещу COVID-19, прогнозира Кунчев

Първоначално се очаква да пристигнат 5000 дози

В "Пирогов" продължаваме да приемаме пациенти с всякакъв профил на заболяване. В РЗИ-София има конфигурация коя болница какви спешни случаи ще поема, за да знаят коя болница какви случаи ще поема. С бърз антигенен тест се тестват всички пациенти. Длъжни сме с всеки пациент да се отнасяме сякаш е потенциално заразен и да направим за неговото здраве всичко необходимо, каза шефът на "Пирогов".

Относно лекарите и сестрите, които се заразяват, той уточни, че петима са болните с КОВИД медици в болницата и около 40 се лекуват у дома.

За предстоящите празници шефът на "Пирогов" е категоричен, че няма да отиде на ресторант, защото не знае каква компания ще е на съседната маса. "Тази Нова година няма да е като предишните, надяваме се, че ще е последната такава. Няма да се свърши света, ако празнуваме Нова година у дома, а догодина по по-добър начин", каза Балтов.

Заведенията да работят на Нова година, предлагат от бранша

Заведенията да работят на Нова година, предлагат от бранша

Много хора са си направили резервация

Относно връщането на първокласниците от 4 януари, медикът е категоричен, че обучението в онлайн среда за тях не е реално. Пускането след 4 януари е закономерно. Това са по-затворени колективи, с един преподавател, каза той.

Малко по-добро е положението, но намалението на случаите не говори за отдих на здравната система. Не сме паднали под 300 пациенти с коронавирус, от тях в тежко положение са 40. Имаме капацитет от 40-50 легла. Изписват се около 20-25  и се приемат толкова пациенти, заяви шефът на най-голямата болница за спешна помощ в страната.

Хасан Адемов вижда категорично напрежение в здравната система

Хасан Адемов вижда категорично напрежение в здравната система

Според него първо трябва да се ваксинират хората на първа линия и после уязвимите лица

Относно исканията за реформи в здравната система той е категоричен, че сега не е моментът да се вземат решение да се за променя статута или да се закриват неработещи болници. Сега е нужен целият ресурс. След това ще има анализ.

Във Варна, Бургас, Пловдив, Благоевград има много качествени структури, но много заболели, може би е недостатъчен брой на болниците.

Може да искаш да оставиш болницата "чиста", но няма как да стане чиста. Ние разкрихме 450 легла за КОВИД. Ако навсякъде реагират така, ще се справим. Броят на излекуваните е твърде голям, каза Балтов.

По думите му антигенният е добър за скрининг, но ПСР теста е класика. Няма фалшиво положителен тест. Длъжни сме да направим ПСР, той влиза в системата, поясни шефът на "Пирогов".