Ваксината срещу COVID-19 не може да е панацея за стопиране на заразата, но е един голям шанс срещу пандемията. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия директорът на "Александровска" болница проф. Борис Богов.

Очакванията са първата седмица на месец януари ваксината да бъде у нас. Хубаво е популярните хора да дадат пример и да се ваксинират, призова проф. Богов, като добави, че лично той би се ваксинирал още с първата ваксина, която дойде в България.

Достатъчно количество ваксини ще има за всеки, който пожелае да се ваксинира. Дисциплината е основен наш проблем, у българина липсва дисциплина. Видяхме едни снимки от едни магазини, които го доказват, посочи Богов.

Той обясни, че ситуацията в последните месеци е тежка и остава такава дори и сега. 

През октомври Александровска болница е приела 37 пациенти с COVID-19, а през ноември те вече са били 297. Преминалите за октомври са 560, а тези за ноември - 1560. Наложените мерки са съвсем адекватни и правилни. Към днешна дата поне имаме свободни места в буферните и триажните зони, което го е нямало преди наложените мерки, доволен е проф. Богов.

Той очаква намаляване на смъртността след около 14 дни - тогава, когато изтича срокът на по-строгите мерки. Смъртността в нашата болница за цялата минала година е около 200 души. Само за средата на октомври и целия ноември тази година имаме - 57 случая, отчете директорът на Александровска болница.

Борис Богов е на мнение, че страните около нас първо са разхлабили мерките заради математическите модели, но после се е наложило отново да върнат същите тези мерки.