Министерството на здравеопазването за първи път брилянтно взима организационни мерки. Така директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев коментира пред БНТ мерките за неразпространение на коронавируса у нас.

Те остават засилени, въпреки че вчера стана ясно, че пробите за болестта на семейството в хасковската болница и на мъжа, който пристигна на Летище Варна, са отрицателни.

По думи на Кантарджиев младите не боледуват тежко, но пък разпространяват, а по-възрастните хора боледуват тежко.

Той посочи, че от здравното министерство са пуснали инструкции какво трябва да правят болниците и препоръча да се следи сайтът на ведомството, където са качени последните инструкции на СЗО.

Всеки пътник с висока температура ще бъде "улавян" още на летището

Всеки пътник с висока температура ще бъде "улавян" още на летището

Организацията е добра, по негова оценка

Нещата динамично се променят, получават се нови знания за този вирус, за неговия начин на предаване, инкубационен период и ние за това всеки ден ги качваме на сайта с промените, обясни проф. Кантарджиев.

По негови думи 90% от хората се разболяват от коронавруса при контакт. При контакт с вируса до третия ден човек може да не е болен, но да го разпространява, поясни той.

Д-р Кантаржиев подчерта, че все още не е ясен начинът на разпространение и колко трябва да е близък контактът. Той обаче посочи, че коронавирусът е много податлив на дезинфектанти и умира бързо от спирт.

По отношение на грипната обстановка в страната проф. Кантарджиев обясни, че има ръст на случаите на заболелите. Той прогнозира, че пикът ще бъде тази седмица.

Освен това той посочи, че досега са боледували децата от 5 до 14-годишна възраст, докато през последната седмица са боледували тези от възрастовата група от 0 до 5 години. Грипната инфекция се е изместила в ранна детска възраст, заключи проф. Кантарджиев.

Настаниха трима в болницата в Хасково заради съмнение за коронавирус

Настаниха трима в болницата в Хасково заради съмнение за коронавирус

Двама били на ваканция в Тайланд, третият се завърнал от Шри Ланка