С кръвни изследвания да проверяват дали ваксинираните пациенти, болни от Covid-19 са наистина ваксинирани. Това поиска заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в коментар на данните за 14% ваксинирани, които са заразени с коронавируса.

"Министерството на здравеопазването трябва да ни обясни дали се вземат мерки срещу фалшивите сертификати на ваксинираните. И най-важното е - тези ваксинирани, които са попаднали в болница, а имат документ, че са с ваксина срещу Covid-19, взета ли им е веднага кръв, за да се докаже дали тези хора са ваксинирани, или - не. Досега това не е правено, въпреки че някои специалисти го предлагахме от доста време", каза проф. Кантарджиев.

Николай Витанов: Процентът ваксинирани няма да надхвърли 35%

Николай Витанов: Процентът ваксинирани няма да надхвърли 35%

Около 1 милион и 800 хиляди имат желание

При ваксиниране 5 до 10% от хората не изграждат силен и адекватен имунен отговор, както и на 1000 ваксинирани е възможно 50-60 души да се разболеят, "но ще го прекарат по-леко", увери той.

По думите му е пропуснато времето за правилно провеждана кампания за ваксинация в месеците, в които нямаше епидемично разпространение в страната и можеше да се направи безпрепятствено ваксинация.

"Делта плюс не е нов щам, а е подвариант на известния индийски вариант. Няма нищо страшно в него, нищо опасно, нищо по-различно в прекарването на заболяването. Нито е по-смъртоносен, нито е по-прилепчив", каза проф. Кантарджиев.

10% от COVID-19 пациентите в интензивните отделения в Германия са ваксинирани

10% от COVID-19 пациентите в интензивните отделения в Германия са ваксинирани

Пациентите с тежко и фатално протичане на COVID-19 са били неваксинирани в почти всички случаи

Това не е нов вариант, това е един от 117-те подварианта на Делта варианта и се казва AY42. Предполага се, че той се разпространява с 10% по-бързо от варианта Делта плюс, посочи професорът.

Този подвариант AY42 се покрива от сегашните ваксини и преболедувалите коронавируса имат защита срещу него, подчерта проф. Кантарджиев.