В България хората, които имат желание да се ваксинират, са около 1 милион и 800 хиляди. Към момента това са направили 1 милион и 400 хиляди. Има ефект от въвеждането на изискванията за зелен сертификат и в последните дни се ваксинират още хора, но броят ваксинирани няма да прехвърли 35%.

Това са очакванията на математика и бивш член на разформирования Национален оперативен щаб проф. Николай Витанов.

"Знаете, когато на човек му вкарате една идея в главата, няма как да му промените мнението, докато не я изкарате", коментира Витанов, добавяйки, че 75% от хората у нас, около 5 милиона, няма изгледи скоро да се имунизират.

Кацаров: Ако няма резултат от зеления сертификат - локдаун

Кацаров: Ако няма резултат от зеления сертификат - локдаун

Преболедуване с антигенен тест, направен в болница или лаборатория, дава зелен сертификат

По думите на математика това кога България ще излезе от здравната криза, зависи от спазването на мерките, а не толкова от увеличаване на тежестта им. А и с оглед на политическата ситуация пълен локдаун, очаква Витанов, да не бъде наложен.

И коментира думите си от петък, когато заяви, че броят на хората, хоспитализирани с ковид, може да достигне 9000 до 10 дни. "Тази прогноза не съм я измислил аз, тя се основава на числата, видими от данните на Министерството на здравеопазването", добави той.

136 починали за ден от пандемията

136 починали за ден от пандемията

4826 са новите случаи - 15.7% от тестваните