"Трябва ни много време, за да стигнем до лечението на коронавируса. По отношение на ваксината сме още по-далеч". Това заяви пред БНР пулмологът проф. Коста Костов - консултант в болница "Св. Анна" в София и председател на Медицинския експертен съвет към министър-председателя.

Според проф. Костов позитивният PCR тест не означава, че има активен вирус. Все повече се увеличават доказателствата за това. "Регистрира се позитивен тест, регистрираме частици от вируса, но това не е вирус, който може да зарази", категоричен беше професорът. Той цитира данни от специализиран тест САЩ.

"Вероятността 10-и ден след началото на симптомите у нас да има жизнеспособен вирус, който да може да се репликира, размножава, който може да бъде култивиран, т.е., който може да заразява и да поразява, е малка", каза проф. Костов. 

53 новозаразени с COVID-19 отчете Щабът за 24 часа

53 новозаразени с COVID-19 отчете Щабът за 24 часа

Клъстерно покачване на заболеваемостта наблюдават експертите

Той изрично препоръча всички болни, които са доказани носители на Covid-19, да стоят вкъщи не по-малко от 7 дни след началото на симптомите и не по-малко от 3 дни след пълното изчезване на температурата и кашлицата. Общо 14 дни е периодът за карантина вкъщи на заразен човек, каза пулмологът.

Проф. Костов коментира идеята на лекари от Южна Корея - да се реорганизира използването на сегашните лекарства. "Тези колеги са извадили около 24 лекарствени продукти, между които има и някои любопитни, които и ние можем да използваме", каза медикът. 

53 новозаразени с COVID-19 отчете Щабът за 24 часа

53 новозаразени с COVID-19 отчете Щабът за 24 часа

Клъстерно покачване на заболеваемостта наблюдават експертите

Той коментира, че мерките се разхлабват навреме. Необходимо есъхраняване на всички аспекти на нашето здраве, което включва и ментално и "социално благополучие", а не само отсъствие на болест и слабост, каза проф. Костов и предупреди да сме внимателни.

Според него бройката на новозаразените не дава пълна картина на ситуацията в страната, защото тя е концентрирана към рискови групи, които се изследват и тестват.

Проф. Костов допълни, че вече са направили 10 редакции на документа с препоръки, свързани с пандемията от Covid-19, който Медицинският експертен съвет създаде.